Jedno od omiljenih alkoholnih pića u BiH je rakija. Nju najviše izvozimo

Ustavni sud BiH izbacio radnike na ulicuLjubitelji žestokih, ali i onih malo manje žestokih nisu razočarali ni ove godine. Naravno mislimo na uvoz alkohola u Bosnu i Hercegovinu. Tako je prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje u našu zemlju do marta mjeseca uvezeno alkoholnih pića u vrijednosti višoj od 29 miliona maraka.

Prema podacima u koje je UNA imala uvid od 1. januara do 28. februara ove godine u BiH je od alkohola najviše uvezeno pivo, i to u vrijednosti od skoro 18,5 miliona maraka.

Slijede vina od svježeg grožđa, uključujući pojačana vina, koja smo uvezli u vrijednosti od četiri i pol miliona maraka.

Jedno od omiljenih alkoholnih pića u BiH, ali regionu je svakako rakija. Jabukovače, kruškovače, medovine i sakea smo u tri mjeseca ove godine uvezli u vrijednosti višoj od 723 hiljade maraka.

Da postoji ljubitelja vermuta i ostalih vina od svježeg grožđa, svjedoči podatak da smo tog pića uvezli u vrijednosti od skoro 25 hiljada maraka.

Kada je u pitanju izvoz, podaci govore da smo iz BiH alkohola izvezli u vrijednosti od 5,6 miliona maraka.

Od te brojke očekivano najviše odlazi na pivo, koje smo izvezli u vrijednosti nešto većoj od milio maraka. Približan iznos je i za vino od svježeg grožđa.

Zanimljivo da smo u ovoj godini dosad uvezli relativno malo rakije, tačnije ukupan iznos je 2,6 miliona maraka.

Zemlje u koje najviše izvozimo alkohol iz BiH su zemlje u regionu, prije svega Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

Tako smo dosad izvezli alkohola u vrijednosti od 29 miliona maraka. U Srbiju smo izvezli piva u vrijednosti od 10 miliona maraka. S druge strane u Hrvatsku i Sloveniju smo izvezli istog pića u vrijednosti manjoj od četiri miliona maraka.

Vina od svježeg grožđa smo najviše izvezli u Hrvatsku, a slijedi Makedonija, Srbija, Francuska i Slovenija.

I na kraju očekivano rakije smo najviše izvezli u Srbiju i to u vrijednosti od 662.870 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79