Jedni kupuju vozila od 300.000 KM a drugi krpe kraj s krajem

Jedni kupuju vozila od 300.000 KM a drugi krpe kraj s krajem


Dok se država bori s izvozom, a još više uvozom, i dalje veliki broj građana nastavlja da krpi kraj s krajem. Međutim ima i onih koji su npr. za uvoz automobila, spremni da izdvoje basnoslovnu sumu. Tako je u januaru najskuplje uvezeni četverotočkaš u BIH bio „mercedes“, za koji je izbrojano čak 315 hiljada maraka.

Na drugom mjestu na luksuznoj listi je takođe mercedes, vrijedan nešto više od 300 hiljada maraka, a slijedi ga porše za koji je izdvojeno 260 hiljada. U listi top deset najskupljih automobila uvezenih u januaru ove godine, su još četiri “poršea” i tri “mercedesa”.

“Tokom uvoza top deset najskupljih vozila Uprava je naplatila uvozne dažbine u ukupnom iznosu većem od 434.000 KM”, podaci su Uprava za indirektno oporezivanje BIH.

“Političari to jedino mogu priuštiti, niko drugi, običan narod”, komentariše Sarajlija u prolazu.

“Nemam komentara, ne znam otkud toliki novac narodu”, kaže jedan Banjalučanin.

“Pa to nije za naše standarde”.

“Nedosižna za većinu građana RS i BiH, ali neko ko ima novaca njemu to vjerovatno nije puno”.

Ipak, većina građana nema toliko novca. Radeći za prosječnu platu od 1100 maraka, mnogi o luksuznom automobilu mogu samo da sanjaju.

“Moglo bi se reći da je negdje nešto između 10 i 20 hiljada maraka podnošljiva kupovina. Zašto? Zato što možete vaše auto koje trenutno vozite između 5 i 10 hiljada praktično za taj novac možete ga prodati i uzeti kredita koliko vam nedostaje da kupite bolji auto”, objašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

S ovim mišljenjem ekonomista, saglasni su i građani.

“Deset hiljada je iskreno neki moj maksimum koji bi ja mogao da priuštim, koliko bih ustvari i dao”, kaže građanin Banjaluke.

“Deset hiljada eura, tako bih dao”, dodaje drugi.

“Od jedno 10 do 20 hiljada maraka”.

Živimo u sistemu neravnomjerne raspodjele bogatstva i sve većeg jaza onih s dubokim i plićim džepom, smatra ekonomista Aleksandar Ljuboja.

“Javlja se disbalans u raspodjeli nacionalnog bogatstva tako da danas imamo situaciju da se plaćaju, kupuju, voze robe široke potrošnje, trajna materijalna sredstva sa ogromnim novčanim iznosima kao pomenuti automobili u odnosu na prosječnu platu koju ima prosječan građanin Republike Srpske, Bosne i Hercegovine”, kaže naš sagovornik Aleksandar Ljuboja.

Od ukupnog broja registrovanih vozila u BiH u 2021. godini, čak 85 odsto ih je bilo starosti deset i više godina. Najmanje je onih starih do dvije godine, svega jedan odsto piše UNa


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija