Jedu li građani BiH sigurnu hranu?

Građani Bosne i Hercegovine sve češće se pitaju jedu li sigurnu hranu, dok EU nudi veliku podršku bh. institucijama u ovoj oblasti.

Fokus.ba prikupio je najaktuelnije informacije o kvaliteti hrane na tržištu, usklađivanju propisa s EU standardima i zakonima koji su u pripremi.

Na tržištu BiH, zbog neusvajanja niza propisa Evropske unije, i dalje ima hrane koja je štetna za zdravlje ljudi, upozoravaju nadležne državne institucije. Fitosanitarni sektor i sektor sigurnosti hrane ključni su za očuvanje zdravlja ljudi, životne sredine i ekonomije.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić, ističe da su domaći pravilnici o pesticidima u hrani i prehrambenim aditivima posljednji put usklađeni s EU zakonodavstvom 2021. godine. Od tada je došlo do brojnih izmjena u EU zakonodavstvu, a BiH radi na njihovom usklađivanju.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pristupilo je izradi novog zakona o hrani, formirajući radnu grupu koja će novi zakon uskladiti s pravnom tečevinom EU. Kroz IPA Twinning projekat “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom tečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane”, provedene su brojne aktivnosti koje su unaprijedile sektor sigurnosti hrane.

Nedavno je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) utvrđena prisutnost nedozvoljenih količina mikotoksina u tjestenini bez glutena porijeklom iz Rumunije. To potvrđuje važnost primjene EU standarda.

EU kontinuirano podržava unapređenje fitosanitarnog sektora u BiH, što je demonstrirano kroz Twinning projekat vrijedan 1,5 miliona eura. Projekat je obuhvatio zdravlje bilja, sjeme i sadni materijal, zaštitu novih sorti i fitofarmaceutska sredstva.

Uz podršku EU, BiH radi na harmonizaciji zakonodavstva s EU standardima, pripremajući nove zakone o zdravlju bilja, sredstvima za zaštitu bilja, te sjemenu i sadnom materijalu. Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja naglašava da je projekat bio uspješan, ali da je potrebno još mnogo raditi na usklađivanju i podizanju svijesti o fitosanitarnom sektoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79