Jeftinija putarina za one koji voze svaki dan

Ukoliko svakog dana vlastitim vozilom putujete, recimo, od Gradiške, Prnjavora ili pak Doboja prema Banjaluci, imaćete mogućnost da putarinu za autoput plaćate po znatno nižim cijenama, saznaju “Nezavisne“.

Naime, u toku je izrada Uredbe o visini putarine, koja utvrđuje visinu putarine na svih 106 kilometara autoputa, i to kroz zatvoreni sistem naplate, a početak njene primjene očekuje se uskoro, odnosno do kraja oktobra.

Na raspolaganju će vam, naime, biti dva stimulativna modela – prvi su pretplatne karte, koje će važiti za putničke automobile i vozila poput motocikala i mopeda, a drugi se odnosi na popust, koji će biti i do 25 odsto.

Ako se odlučite za status pretplatnika, koji je predviđen za tačno određenu relaciju, na primjer Prnjavor – Banjaluka, na raspolaganju će vam biti periodične, mjesečne i godišnje karte.

“Periodična karta obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem kalendarskih dana u zahtijevanom periodu i omogućava neograničen broj prolazaka u toku tog perioda na traženoj relaciji”, pojasnili su za “Nezavisne” iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Mjesečna karta važi za kalendarski mjesec, a obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mjesec dana na toj relaciji.

Godišnja karta važiće od datuma kada je kupite, pa narednih godinu dana, a njena cijena obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 400 i omogućava neograničen broj prolazaka na toj relaciji.

Da biste koristili ovu povlasticu, potrebno je da imate tag, uređaj za elektronsku naplatu putarine, koji košta 40 maraka, i možete ga kupiti na naplatnim mjestima u Jakupovcima, Prnjavoru i Kladarima.

Kada je u pitanju druga vrsta stimulativnog modela, odnosno mogućnosti da ostvarite popust, on je i sada u primjeni, i iznosi 15 odsto, ali će uskoro, kako saznaju “Nezavisne”, njegov raspon biti i do 25 odsto.

“Dakle, ko god uzme uređaj tag te elektronski uplati, na primjer, 100 maraka putarine, on ima za trošenje 115 maraka. Međutim, stimulativni popusti će ubuduće iznositi do 25 odsto, zbog, recimo, komercijalnih vozila, odnosno preduzeća, jer su veći korisnici”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih” te dodaje da se popust odnosi na kompletnu mrežu autoputeva.

Odlučite li se za neki od ova dva modela, osim što ćete ostvarivati uštedu, nećete se morati ni zaustavljati kod naplatnih kućica, što vam je takođe olakšica u smislu štednje vremena.

Podsjetimo, pojedinačna cijena putarine od Banjaluke do Gradiške za putnička vozila je 2,5 maraka, a od Banjaluke do Doboja sedam maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79