Jel ikoga sramota što je u FBiH minimalna plata 406 KM?

Brojne kritike predstavnika opozicije upućene su na izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu o kojem se trenutno raspravlja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.
Lana Prlić, zastupnica SDP-a istakla je da je teško diskutovati o izvještaju o radu Vlade FBiH koji je iz godine u godinu isti.


– Ja sam 6. novembra prošle godine dobila odgovor od tužilaštva na pitanje zašto ne funkcioniše Federalni USKOK. Dobila sam odgovor da nemaju gdje smjestiti ljude. I kada me drugi put predstavnici međunarodnih organizacija budu pitali zašto imamo ovoliki procenat korupcije reći ću da nemamo gdje smjestiti ljude kako bismo se borili protiv kriminala, kaže Prlić.

Mirsad Čamdžić, poslanik Naše stranke kaže da poslanici pred sobom imaju izvještaj nelegitimne Vlade i isti dokument kao prošle godine.
– Ako je Federalno ministarstvo obrazovanja ispunilo obaveze sto posto iz svog plana, znači li to da nemamo namjeru ukinuti “dvije škole pod jednim krovom”. Ministarstvo se nijednom riječju nije osvrnulo na izvještaj OSCE-a u vezi diskriminacije i segregaciji u obrazovanju, istakao je Čamdžić.

Predsjednik Kluba SDA Osman Ćatić kazao je da je neophodno prisustvo ministara te da je njihov nedolazak nepoštovanje prema poslanicima.
– Imamo premijera koji je gromobran za sve ministre. On je velika radilica i radi čovjek. Sve ove kritike treba da se uzmu ozbiljno u razmatranje. Vlada se ponašala odgovorno i to pokazuje 78 miliona KM u plusu. Klub SDA podržat će izvještaj o radu Vlade, kaže Ćatić.

Asim Kamber, poslanik SDA kaže da kolege koje su kritikovale rad Vlade očito suštinski nisu imale šta reći osim demagoške priče i niko nije navodio argumente.
– Nije slučajno veliko povećanje zaposlenih kao i budžeta na svim nivoima. Povećali smo sve ono što život naših građana u ekonomskom smislu čini sigurnijim. Novalić nije klasični političar i ova Vlada na čijem je čelu on ima pozitivne rezultate. Novalić je jedan od najboljih premijera FBiH jer statistika govori suprtno od onoga što su govorile moje kolege, kaže Kamber.

Replicirala mu je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić.
– Pokušavam da shvatim o čemu govori gospodin Kamber. Teško je imati argumente za kopiju izvještaja koje dobijamo iz godine u godinu. Imate ministarstvo koje nema ministricu(Federalno ministarstvo obrazovanja op.a.) koje sebi daje sto posto kao ocjenu. Interesuje me o čemu vi govorite, kaže Ćudić.
Poslanik SDP-a Irfan Čengić je ponovio da Vlada FBiH nema legitimitet dok njegov stranački kolega Damir Mašić kaže da mu je žao što je Kamber dobio zadatak da brani premijera.
– Zašto u proteklih pet godina Novalić nije pustio u promet nijedan metar autoceste u FBiH, upitao je Mašić.
Nijaz Helez, poslanik SDP- rekao je da je vrijeme da se promijeni kompletna Vlada.
– Sramota je za FBiH da nema prostorni plan. Također, minimalna plata u FBiH je 406 KM. Jel ikoga sramota zašto je to tako. Sa tim iznosom niko u ovoj državi ne može živjeti, kaže Helez za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79