Jelen bježeći od pasa, odbacio rogove i zalutao u centar grada

Da psi lutalice počesto provale u torove i pokolju na desetine ovaca, nije novost. Nije novost da divja životinja vođena svjetlima, noću zaluta u gradsko područje, kao što je vepar prije nekoliko godina projurio gradom da bi se domogao šume.

Ali slučaj koji se dogodio sinoć u 23 sata u najstrožejm centru grada Gračanice, je nešto što nije zabilježeno. Naime, odrasli srndać je u fazi odbacivanja rogova, vjerovatno gonjen psima lutalicama, sa okolnih brda sletio u sami centar Gračanice. Tu ga je sustigao krupni pas lutalica, savladao, zadavio i počeo kidati njegovo meso.

Lovočuvar Mejfudin Hasančević: Sezona odlaganja rogova srndaća koštala života

Foto: H. Čalić

Sasvim slučajno u to vrijeme obavljajući svoje poslove, naišla je policijska patrola. Policijski službenici svojim očima nisu mogli vjerovati, da pas kida meso ubijenog srnaća u glavnoj ulici u Gračanici. Pomislili su da je jadni srndać živ, pa su psa lutaicu otjerali, a onda su se uvjerili da je zadavljen Slika nasred popločane ulice bila je užasna.

– Mi smo odmah obavijestili lovačko društvo „Srndać“ o slučaju umorstva jelena. Na lice mjesta je iz dalekog sela Lukavica stigao ovočuvar Lovačkog društva „Srndać“ Mejfudin Hasančević, napravljen je zapisnik, a lešinu je odvezao i propisno zakopao u zemlju.

– Nisam mogao vjerovati, da jelen može zalutati u grad. Srndaći su sada u fazi odbacivanja rogova. Njega su vjerovatno gonili psi lutalice, te je on jednostavno boreći se za svoj život zalutao u grad- kazao je Hasančević.

Policija je o svemu obavijestila i Veterinarsku stanicu. Veterinari su pogledali snimak događaja sa video kamera, nebi li prepoznali psa lutalicu, uhvatili ga i smjestili u azil za pse u ovoj ustanovi prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79