Jelena Trivić je ekonomski stručnjak: 2026. u RS-u će biti najkritičnija

Predsjednica stranke Narodni front Jelena Trivić oglasila se povodom izvještaja SNSD-a o finansijskoj stabilnosti RS-a. Ona kaže da je situacija u stvarnosti potpuno drugačija te da će problemi tek postati izraženiji.

Trivić kaže da ukupna javna zaduženost jeste na nivou od oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda, što se smatra srednjim nivoom zaduženosti, ali da je problem duga RS u njegovoj otplati.

Naglašava da nije sporno stanje javnog duga nego njegov tok. Od 2023. godine pa nadalje, prema zvaničnim podacima, RS treba da otplaćuje ratu kredita od preko milijardu maraka.

“Najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju obveznice sa londonske berze. Jasno je da se tolika otplata duga, uz zadržavanje redovnosti isplate budžetskih korisnika ne može održati bez novih zaduženja još većeg obima”, ističe Trivić.

Ona podsjeća da RS u ovim političkim okolnostima nema mogućnost zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, kao što je to uradila dva puta emitujući obveznice na londonskoj i bečkoj berzi, a zaduživanje na domaćem tržištu postaje sve skuplje.

Jelena Trivić navodi da se sužava prostor da se nađu alternativni izvori finansiranja, da kasne subvencije za poljoprivredu te da se već odavno pojedini dobavljači ne isplaćuju i da je samo pitanje kada će početi kasniti plate.

“Gdje su rješenja?! Nema čarobnog štapića, ali naravno da rješenja postoje. Govorila sam o nekontrolisanom zaduživanju, o pristupu… Kratkoročna rješenja podrazumijevala bi promjenu političkog ambijenta u RS-u i mogućnost pronalaska alternativnih izvora, kako bi se u kratkom roku prevazišao problem likvidnosti budžeta, a onda sistemskim pristupom adekvatno vodile javne finansije.

Sve drugo je samo produženje agonije. Ova vlast to neće raditi, realno više i nema prostora za to. Nadam se samo da privatizacija nekog od strateških resursa neće biti ‘rješenje”, zaključuje Trivićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79