Jelka Milićević o “Aluminiju”: Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli

Jelka Milićević, potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica finansija, kazala je danas u Mostaru da je “Aluminij” već godinama u problemima i da je ovakav način poslovanja jednostavno bio neodrživ. Istakla je kako je sve vodilo ka gašenju “Aluminija”.

– Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli. Poduzimali smo aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate, ali jednostavno da bi pripremili ljude u “Aluminiju” da je takvo nešto neizbježno – rekla je Milićević.

loading...

Na pitanje o mogućem stečaju kompanije, ona je kazala da stečaj ne šalje dobru poruku jer mnogi misle da je to likvidacija privrednog subjekta te dodala da bi se sve trebalo pripremiti za proces stečaja.

– Sva imovina “Aluminija” je pod hipotekom. Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase. To je specifičnost “Aluminija” i sada je faza da se mora vidjeti proces restrukturiranja, dokapitalizacije kroz strateške partnere i mogućnosti ili oživljavanja ili je tek tada stečaj – poručila je Milićević.

Ona je kazala da vlasništvo ”Aluminija” zapravo nije njegovo vlasništvo. Prema onome što je poznato, vrijednost imovine se procjenjuje na oko 156 miliona KM, dok dugovi iznose više od 400 miliona KM prenosi Avaz.

Komentari