Jeste li upamtili ovako nizak vodostaj rijeke Miljacke? (FOTO)

Foto: Klix.ba

Rijeka Miljacka definitivno je jedan od simbola, kako grada Sarajeva, tako i cijele BiH. Uporedo sa tim, simbol Miljacke postala je prljavština, zelenilo i smeće koje se nagomilava u njoj.

Miljacka je prije svega poznata kao rijeka koja protiče kroz Sarajevo i koju su stihovima opjevali mnogi izvođači.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ipak, sve više se čini da na pomen ove omanje rijeke, većina ljudi vidi sliku ukroćene, zagađene, smeđe rijeke, u kojoj se kupaju samo lopte koja je u igri pobjegla djeci.

Sa druge strane, u ljetnom periodu Miljacka se ističe po još jednoj negativnoj stvari. Sušni period koji je krenuo početkom ovog mjeseca, smanjio je vodostaj svih rijeka u našoj zemlji, a sudeći prema fotografijama koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba – vodostaj Miljacke dostigao je minimum.

Tako da ukoliko ovih dana krenete Obalom Kulina bana ili Maka Dizdara, uvjerit ćete se u jednu ružnu sliku Miljacke. Zbog niskog vodostaja, na površinu je isplivalo kamenje, smeće, prazne boce, a u rijeci se oslikavaju i zelene alge ukazujući na prljavštinu.

Uz sve to nerijetko se obalom Miljacke širi i neugodan miris, tako da je obala rijeke, koja je mnogima mjesto susreta, šetnje i romantičnih sastanaka, postala mjesto koje će zaobilaziti koliko god je to moguće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79