Jesu li loši narodi ili pojedinci?

Jedna od izjava predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije je izazvala mnoštvo reakcija, prije svega u RS-u i Srbiji, a nisu izostale reakcije ni u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, Izetbegoviću se spočitava ono što je kazao komentarišući politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

“Kažu da nema loših naroda, a da postoje samo loša rukovodstva. Nisam siguran. Jer on se (op. a. Dodik) dodvorava jednom velikom broju ljudi koji želi balkansku politiku, koji želi sirovu politiku”, konstatirao je.

Potom je voditeljica Izetbegovića pitala da li govori o lošem narodu.

“Pa pazite, glasači koji ga drže žele njegovo bahato ponašanje”, odgovorio je.

Reagovao je na komentar voditeljice da su to, kako je rekla, teške riječi.

“Pa neka su. On je meni rekao: ‘Ja sam pričao ovu vašu priču – ekonomija, ali ne reaguju na to. Kada sam rekao tvrde izjave, svi su skočili’. Onda je znao šta će dalje. Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju. Dok ga god podržavaju u ovome što radi, vodit će ih u pogrešnom smjeru. Oni ohrabruju, treba da se promjene. U RS-u se treba stvoriti kritična masa koja želi normalne odnose, koja neće htjeti sreću u tuđoj nesreći”, poručio je Izetbegović.

Reakcija OHR-a i Dodika

Agencija Srna prenijela je reakciju OHR-a u kojoj su potcrtali da ne postoje loši narodi.

“Kao što je visoki predstavnik (op. a. Valentin Inzko) više puta naglasio u kontekstu negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, nema loših naroda, ima samo loših pojedinaca”, kratko su ukazali.

Među onim koji su reagovali je i sam Dodik, koji je i ovaj put imao neprimjeren komentar. On je poručio da je Izetbegovićevo mišljenje odraz, kako je kazao, konvertitstva i izdaje koju su Izetbegovići počinili napuštajući pravoslavlje da bi sačuvali imovinu.

“Ja ne mislim da je bošnjački narod loš, naprotiv, dobar su i pomalo nesrećan narod. Nije mi palo na pamet da o narodu sudim na osnovu Bakira Izetbegovića i nekih njegovih prethodnika, koji su zarobljeni u viševjekovnoj mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko”, naglasio je.

Osim Milorada Dodika, na izjavu Bakira Izetbegoviča su reagovali mnogi političari, analitičari, profesori i javne ličnosti iz Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79