Jesu li penzioneri u BiH pravi umjetnici preživljavanja?

Danas u Federaciji BiH počinje isplata penzija za april. Iako će penzioneri dobiti nešto uvećane penzije, većina ove populacije jedva spaja kraj s krajem. Onima koji primaju najniže penzije, one nisu dovoljne ni za najosnovnije. Odgovorne to, po svemu sudeći, to mnogo ne brine. Oni ne troše mnogo energije na rješavanje ekonomsko-socijalnih problema u našoj zemlji.

Je li dovoljno povećana penzija?

Odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO o redovnom usklađivanju, penzije za april su uvećane za 7,3 posto, te minimalna penzija iznosi 410,08 maraka, zagarantovana 513,87, dok najviša ostaje 2.174,48 KM.

Penzije za mjesec april primiti će ukupno 426.469 korisnika.

Pitanje koje se nameće jeste kako penzioneri preživljavaju sa svojim primanjima? Redžo Mehić, predsjednik Savez udruženja penzionera Federacije BiH, kaže kako ne postoji adekvatan procent za povećanje penzija koji bi adekvatan odgovor na ovakvu inflaciju.

“Savez je predložio Vladi FBiH da je jedino rješenje i spas za penzioner da se osmisle ekonomski i socijalni programi kroz koje bi se pomoglo ovoj populaciji. Ne zna se do kada će trajati ovakvo stanje. Penzioneri su umjetnici preživljavanja”, kazao je Mehić u razgovoru za Raport.

Dok plate režije, kupe lijekove i osnovne namirnice, većini penzionera ne ostaje ništa. Kako kaže Mehić, kupovina odjeće i obuće za penzionere je već odavno luksuz.

“I opet su penzioneri najodgovornija populacija, koja je disciplinirana. Prvi trče da izmire komunalne usluge, jer znaju ako ovog mjeseca ne izmire, narednog neće moći. Onda kupuju lijekove koji nisu na esencijalnoj listi, a bez toga ne mogu živjeti. Pri tome, imamo i najskuplje lijekove u regiji”, pojašnjava Mehić.

Apsurdno zvuči, ali Mehić kaže kako je lakše tamo gdje su dva penzionera. Ali, gdje je jedan, to je veliki problem, jer kud god da krene, od apoteke, pijace, do marketa, sve plaća.

“Mnoge spašavaju djeca, ali zar to nije ponižavajuće? Penzioneri troše na komunalne usluge, lijekove i osnovne životne namirnice, oni ne razmišljaju o luksuzu poput tehničke robe. Predložili smo Vladi dopunu zakona da se usklađivanje vrši na osnovu rasta cijena osnovnih životnih namirnica, a ne ukupnog rasta cijena. Ali to nije usvojeno. Molimo sada Vladu da osmisli druge programe. Ljudi su u teškom položaju”, kazao je Mehić.

S druge strane, ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu. Vlada RS je donijela odluku o povećanju penzija za 10 posto i to od majske penzije, koja se isplaćuje u junu. Kako će do tada preživljavati, kao da nikoga nije briga.

Izračunali smo koliko novca penzioneru treba za jednu kupovinu osnovnih životnih namirnica. Ukoliko u korpu stavi jedan litar mlijeka, kilogram brašna i jedan litar ulja, jedan hljeb, jedno pakovanje tjestenine, pavlaku i po jedan kilogram luka i krompira, dolazi se do iznosa koji je za ovu populaciju itekako visok.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79