Jevgenij Prigožin: Put od sitnog kriminalca do “Putinovog kuhara” i vođe grupe Wagnera

Jevgenij Prigožin: Put od sitnog kriminalca do “Putinovog kuhara” i vođe grupe Wagnera


Jevgenij Prigožin, nekadašnji sitni kriminalac iz Sankt-Peterburga, uspio je da se izdigne iz mraka kriminalnog svijeta i postane značajna figura u ruskom društvu. Prigožinov put je obilježen s vezama koje su dosegle visoke političke sfere, uključujući i “Putinovu kuhinju”.

Ranije je Telegram kanal Grey Zone, povezan s Wagnerom, izvijestio da je Embraerov avion oboren protivvazdušnom odbranom u oblasti Tver, sjeverno od Moskve.

Avion, koji je letio između Moskve i Sankt-Peterburga, prevozio je sedam putnika i tročlanu posadu.

Prigožin je predvodio neuspjeli ustanak protiv ruskih oružanih snaga u junu. On je posljednjih mjeseci javno kritizirao vodstvo ruske vojske.

Do kulminacije je došlo u subotu ujutro, kada su Wagnerovi plaćenici prešli granicu iz svojih terenskih kampova u Ukrajini i ušli u južni grad Rostov-na-Donu.

U brzim razvojima događaja, navodno su preuzeli regionalnu vojnu komandu i zauzeli vojne objekte u Voronežu, još jednom gradu sjevernije, prema Moskvi.

Grey Zone je izvijestio da su lokalni stanovnici čuli dva udara prije pada aviona i vidjeli dva traga pare. Tass agencija je navela da je avion zapalio prilikom udara o tlo, dodajući da su pronađena četiri tijela, prenosi BBC.

Avion je bio u zraku manje od pola sata, prema navodima agencije.

Prema informacijama koje su dostupne, avion koji se srušio u blizini sela Kuženkno u Tverskoj oblasti, Rusija, prevozio je 10 osoba, uključujući 3 člana posade. Prema preliminarnim informacijama, svi putnici su poginuli, a među njima se navodno nalazio i Jevgenij Prigožin.

Prigožin, rođen 1961. godine u Sankt-Peterburgu, započeo je svoj život kao sitni kriminalac, osuđen na 13 godina zatvora zbog niza pljački i napada. Ipak, nakon što je pušten iz zatvora 1990. godine, okrenuo je novu stranicu u svom životu.

Nakon zatvora, Prigožin je počeo prodavati hot-dogove kako bi zarađivao za život. Njegova ambicija i sposobnost izgradnje kontakata brzo su mu omogućili da se uzdigne izvan tog posla. Postao je vlasnik udjela u lancu supermarketa i otvorio je uspješan restoran u Sankt-Peterburgu.

Njegova veza s Vladimirom Putinom, tada gradonačelnikom Sankt-Peterburga, postala je ključni faktor u njegovom usponu. Prigožin je osiguravao catering za mnoge poznate osobe, a Putin ga je često pozivao na svoje događaje. Prigožinov poslovni rast ubrzo je doveo do ugovora za snabdijevanje velikih vladinih događaja, uključujući i škole.

Prigožinova uloga postala je još kontroverznija kada je osnovao privatnu vojnu kompaniju poznatu kao “Wagner Group”. Ova grupa je postala poznata po svojoj ulozi u vojnim sukobima u Ukrajini i Siriji. Wagnerovi borci, za koje se tvrdi da su blisko povezani s ruskim vojnim obavještajnim službama, bili su optuživani za brojne ratne zločine.

U Rusiji su se pojavile privatne vojske koje su svoje akcije koordinirale s ruskim ministarstvom odbrane, no grupa Wagner jedina se profilirala do ovih razmjera.

Navode kako je Prigožin od Rusije dobio zemljište, na kojem su kompanije povezane s Prigožinom izgradile vojnu bazu pod krinkom dječjeg kampa.

Do 2015. godine Prigožinove su kompanije dobile velike ugovore vrijedne više od 92 milijarde rubalja (milijarda funti) za prehranu vojske.

Ključni trenutak za Prigožina došao je krajem 2015. godine kada je Putin odlučio vojno intervenirati u Siriji kako bi podržao režim Bašara Al-Asada. Prigožin je dobio ugovore za hranu i drugu robu, a također je tamo poslao Wagnerove trupe.

Wagner se tamo nametnuo kao moćna borbena sila, koja je igrala istaknutu, iako nepriznatu ulogu u intervenciji Moskve. Wagnerovi borci nekažnjeno su djelovali u Siriji i optuženi su za brojne ratne zločine.

Njegova bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i njegova uloga u vojnim aktivnostima, često su izazivali spekulacije i kontroverze. Iako je Putin nekoliko puta javno poricao dublju povezanost s Prigožinom i “Wagnerom”, njihove veze ostaju tema intenzivnih rasprava.

Na Twitteru je objavlja uznemirujući snimak pada aviona.

Jevgenij Prigožin je, uprkos svojim mračnim počecima, uspio izgraditi nevjerojatno uspješnu karijeru koja se proteže kroz svijet biznisa, politike i vojnih aktivnosti. Njegova uloga u ruskom društvu i politici nastavlja intrigirati i izazivati pažnju, a njegova sudbina i dalje ostaju pod budnim okom javnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija