Jezero Sniježnica: Turistička atrakcija koja je potpuno neiskorištena (FOTO/VIDEO)

Između Teočaka i Sapne nalazi se jezero Sniježnica koje oduševljava svojom ljepotom i bistrinom vode.

Ovo jezero je vještačka akumulacija koja je izgrađena prije četrdesetak godina za potrebe Termoelektrane Ugljevik. Jezero se prostire na površini od 172 hektara, smješteno između dva bosanskohercegovačka entiteta, maksimalne dubine do 62 metra.

Voda je izuzetno čista i bogata ribom. Jezero se nekada nalazilo na tromeđi Ugljevika, Lopara i Zvornika, a sada najveći dio jezerske površine pripada općinama Teočak i Sapna.

Sportski ribolovci često posjećuju ovo jezero, koje je bogato babuškom, škobaljem, klijenom, šaranom, štukom, pastrmkom, crvenperkom, smuđem. Na jezeru su svojevremeno upecani i trofejni primjerci soma.

Sportski ribolovci, koji češće borave na Sniježnici, viđali su u vodi i primjerke riječnog raka, što potvrđuje da je jezerska voda izuzetno čista. Na priobalju se može vidjeti mnoštvo ljuštura riječnih školjki, što je još potvrda da je voda rijeke Rastošnice, koja se ulijeva u ovo jezero, još besprijekorno čista i nezagađena.

Turizam je još nedovoljno razvijen, tako da se više može govoriti o izletničkim i sportsko-ribolovnim posjetama jezeru. I okolni pejzaž je izuzetno impresivan, uređeni voćnjaci i sjenokosi, raštrkana seoska imanja, to sve govori o ljepoti života na selu, iako su to mnogi već odavno potisnuli u zaborav.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79