Joe Bider: Kosovo ima posebno mjesto u mojoj porodici, Srbija treba priznati Kosovo

Vršilac dužnosti predsjednice Kosova Vjosi Osmani objavila je da je od predsjednika SAD Joe Bidena dobila čestitku povodom, kako se navodi, 13. godišnjice nezavisnosti Kosova, a u kojoj je on poručio da je potrebno osigurati sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Beogradom, a koji bi bio “fokusiran na međusobno priznanje”.

Veze između naših naroda ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkoj posvećenosti nastavku napretka Kosova i njegove trajne snage kao suvjerene, nezavisne, multietničke i demokratske države – piše u Bidenovom pismu koje je Osmani objavila na svom Facebooku.

On je naveo i da se raduje saradnji sa budućom vladom kako bi “Kosovo napredovalo na evropskom putu”.

– Ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi, uključujući obezbjeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usredsređenog na međusobno priznanje – naveo je Biden.

U pismu se pominje i borba protiv pandemije Covid-19 i ubrzanje ekonomskog rasta koji bi obezbijedio prosperitetnu budućnost “za sve građane Kosova”.

Dodaje se da SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u ovim poduhvatima.

Predsjednik SAD ističe i da “na ličnom planu” Kosovo ima posebno mjesto u porodici Biden, s obzirom na to da je najstariji sin Bo Biden, koji je preminuo zbog raka, jedan dio svoje karijere proveo upravo na Kosovu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79