Johann Sattler: Ni predsjednik Amerike neće ukinuti RS! Referendum za otcjepljenje smo ozbiljno shvatili!

Senad: Ono što vi govorite, govore i žele Dodik i Čović, kako možete reći da je Čović šampion evropskih integracija, a Dodik doprinosi evropskom putu BiH. Johann: Ostajem pri svom stavu!

Sastanak sa Izetbegovićem, Čovićem i Dodikom nije nikakva misterija, tu sam bio domaćin! Nije tačno da smo stalno zajedno!

Senad: Zašto pregovarate s Dodikom, Čovićem, Izetbegovićem, trojicom plemenskih poglavara, a ne pregovarate sa institucijama države? Johann: Naredne sedmice ću početi sa institucijama.

Senad: Zašto pričate o ukidanju OHR-a, šokiran sam, da bi ukinuli OHR političari moraju ispuniti desetine zahtjeva međunarodne zajednice? Johann: Pa, jednom se mora ukinuti!

Nije trenutak za ukidanje OHR-a! Ne možete biti članica EU dok nemate svoj suverenitet i ne ukinete OHR! Ukidanje OHR-a je odgovor na članstvo u EU! Treba raditi na ukidanju OHR-a!

Nije tajna da neki od političkih lidera međusobno ne razgovaraju! BiH je podnijela članstvo za EU i treba se približiti evropskim standardima! Sejdić i Finci su dio koncepta približavanja EU! Diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti ili boravišta je neprihvatljiva! Vidim dva narativa u BiH; jedan je da je sve moguće i sve se prihvata, a drugi je da situacija nije najbolja, ali generalno je dobro! Nijedan nije potpuno istinit! Dovodi se u pitanje uređenje ove zemlje! Neće doći do ukidanja RS-a! To neće učiniti ni predsjednik Amerike! Nema magičnog štapića koji će promijeniti uređenje BiH! Bit će promjena, ali neće biti ukidanja entiteta!

Sve strane trebaju spustiti loptu! Referendum za otcjepljenje RS-a smo ozbiljno shvatili! Bili smo vrlo jasni po tom pitanju! To je hipotetsko pitanje! Dodik je to mnogo puta govorio! Ima samo jedan plan za ovu zemlju! To je EU i nema drugog plana! Lideri znaju da novac dolazi iz EU! Sama činjenica da je EUFOR prisutan u BiH znači da ozbiljno shvatamo sigurnosnu situaciju! Zabrinut sam! Stvari idu u pogrešnom smjeru! Mislim da nismo blizu tog scenarija! Svi trebaju spustiti lopte i napraviti korak unazad! Pokušali smo da tri Džaferović, Komšić i Dodik urade nešto zajednički, ali to nismo uspijeli! BiH napreduje na evropskom putu!

Krajnje je vrijeme da iskoristimo godinu koja nije izborna! Ova godina je prilika da se bavimo ključnim pitanjima! Rješenje nije nemoguće, ono postoji! Sve stvari se moraju rješavati između političara! Kada je u pitanju izborni zakon moraju se uključiti presude za ljudska prava! BiH krši ljudska prava! To je nepodnošljivo! Važna je uprava! Važno je da se fokusiramo na pitanja izbornih standarda, biračke odbore i njihovo finansiranje! Ovakav sistem ne može ostati u sljedećoj izbornoj godini! Uvijek ima razgovora iza zatvorenih vrata! Međunarodna zajednica je tu, ali ovo je vaša zemlja!

Schmidt ima istaknutu političku karijeru u Njemačkoj i bio je aktivan u regionu! Njegov dolazak bi bio pozitivan korak! Evropa radi da osigura vakcine! Trebalo nam je vremena! Glavni krivac je virus! EU će osigurati vakcine! Ista situacija je i u Njemačkoj i Austriji!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79