Još 3 države će priznati nezavisnost Kosova?

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zamolio je kolege iz Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana da iskoriste svoj autoritet i utiču na vlade i donosioce odluka u svojim zemljama kako bi one što prije priznale Kosovo.

Mehaj je na Facebooku napisao da se sastao sa ministrima odbrane Ukrajine, Gruzije, Azerbejdžana i Libije, na radnom ručku čiji je domaćin bio ministar odbrane Turske Hulusi Akar, a kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Turske general-major Jašar Guler (Yasar).

– Na sastanku smo razgovarali o globalnom bezbjednosnom okruženju, o prijetnjama i opasnostima koje utiču na to okruženje, kao i o mehanizmima za održavanje mira, sigurnosti i opće stabilnosti. Takođe, u ovoj veoma konstruktivnoj diskusiji, između ostalog, zamolio sam ministre Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana da iskoriste svoj uticaj na vlade i donosioce odluka u svojim zemaljama, kako bi one što prije priznale Republiku Kosovo i da bismo uspostavili međudržavne odnose u svim oblastima – napisao je Mehaj na Facebooku.

Podsjetimo, Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, još 18. februara 2008. godine, a Libija je to učinila 2013. godine.

Prošlog mjeseca predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da Ankara radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova, kao i da će o ovom pitanju razgovarati sa američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79