Još 52 fizičke i pravne osobe povezane s Dodikom bi trebale biti na američkoj listi za sankcije?!

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a danas objavilo proširene sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku te na listu za sankcije stavilo Alternativnu televiziju iz Banje Luke, tu neće biti kraj.

Nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Srpske

Kako saznaje portal Klix.ba na američkoj crnoj listi naći će se još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s režimom Milorada Dodika.

U pojašnjavanju današnje odluke američko ministarstvo je kazalo i da se sankcije uvode jer je Dodik otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti sa vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prenosa nadležnosti države. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH.

Uz to, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se imenuje odgovornim za saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provedbi Dejtona.

Dodik se također imenuje odgovornim ili saučesništvo u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj.

“Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim saradnicima piše Klix.

Američke sankcije i za Milana Tegeltiju i Mirsada Kukića

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS-u”, zaključuje se u obrazloženju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79