Još dva mjeseca pritvora za braću Karić i njihovu kriminalnu organizaciju

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu Amer Karić i drugi, 12. maja ove godine je donio rješenje kojim je prema osumnjičenima Ameru Kariću, Dini Kariću i Adisu Selimoviću produžen pritvor, određen rješenjem ovog Suda od 13. aprila ove godine za naredna dva mjeseca.

Tako, njihov pritvor može može trajati do 12. jula ili do nove odluke Suda BiH, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, odnosno opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i bojazni da će ponoviti ili dovršiti već pokušano kazneno djelo.

Braća Karić iz Sarajeva kupili oružje u vrijednosti od 50.000 eura. Ovo su njihove sky poruke

Podsjećamo, njih trojica su uhapšeni u akciji “Overdose” i terete se da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama te u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Amer i Dino Karić privedeni u Sarajevu: Drže nargila bar “Dubai”

Dešifriranjem aplikacije Sky pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo otkrili su organiziranu grupu koja se u ranijem periodu bavila nabavkom i preprodajom droge i oružja, a njeni članovi su uhapšeni u akciji „Overdose“.

Kako se navodi u dokumentima Tužilaštva BiH, a koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, grupu je organizirao Amer Karić, a desna ruka mu je bio brat Dino. Njima dvojici, kao i članovima grupe Adisu Selimoviću i Aldinu Zorniću, Sud BiH je odredio pritvor, dok je Zlata Mujkić u kućnom pritvoru.

Sky je otkrio da je Amer Karić bio vođa grupe te da je on dogovarao nabavku, utovar i prijevoz droge iz Srbije, Hrvatske i Austrije u BiH. Grupa se od 2019. godine bavila nabavkom i preprodajom heroina, kokaina i marihuane. Droga je dalje prodavana u zemljama EU.

Kako se navodi, Amer Karić je 12. maja 2020. godine postigao dogovor s Dinom Menzilovićem i Aldinom Zornićem da se organizira prijevoz heroina iz BiH u Hrvatsku. Poznato je da je BiH raspisala međunarodnu potjernicu za Dinom Menzilovićem, koji je izbjegao hapšenje u akciji MUP-a USK kodnog naziva „Eskobar“, a nakon pronalaska plantaže marihuane kod Velike Kladuše.
Loš kvalitet

Spomenutog dana Aldin Zornić je odnio heroin i preuzeo novac od osobe koju je poslao Menzilović, koji je kasnije uhapšen u Njemačkoj po potjernici iz BiH.

U oktobru 2020. godine Amer Karić je, s korisnikom aplikacije Sky šifre RBVNMG, dogovorio kupovinu 20 kilograma droge prekursor, takozvani mix. Za sam čin transporta iskorišten je korisnik aplikacije Sky pod nadimkom „Perliko“, što je vidljivo iz komunikacije Amera Karića, koji konstatira: „20 komada mixa, brate“ (komad znači kilogram, op.a.), a zatim pita korisnika aplikacije RBVNMG da li je riječ o originalu.

Iz sadržaja komunikacije vidi se da se RBVNMG nalazi na području Austrije. Iz njegove komunikacije s osobom „Perliko“ vidi se da je 14. oktobra 2020. godine droga stigla u Sarajevo. Amer Karić se s Aldinom Zornićem dovezao crnim Audijem te od „Perlika“ preuzeo drogu.

Nakon toga spomenute osobe razgovaraju o kvalitetu dostavljenog „mixa“, gdje se Amer Karić žali na kvalitet dostavljene robe, odnosno da se ne može stisnuti ni sjediniti „fino s robom“.

Amer Karić je u periodu april – maj 2020. s Esadom Ganićem dogovorio kupovinu četiri kilograma heroina. Ganić je drogu iz Slavonskog Broda prebacio u BiH. Amer Karić je preuzeo tri kilograma heroina, koja su se nalazila u automobilu Peugeot 206 ispod suvozačevog sjedišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79