Još jedan Facebook ministar u TK: Šta ministar kaže, zašto djeca ne mogu upisati srednju školu?

Nakon što je javnost uzburkana dešavanjima u OŠ Doborovci, gdje učenici zbog neimenovanja direktora ne mogu do svojih diploma i upisa u srednje škole, i OŠ Solina gdje je za direktora imenovana osoba koja je ranije istupala sa radikalnim izjavama, oglasio se i Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, koji je na svojoj Facebook stranici prokomentarisao posljednja dešavanja u OŠ Doborovci i OŠ Solina.

Njegov istup prenosimo u cijelosti:

Skupština Tuzlanskog kantona je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, čijim stupanjem na snagu (12.5.2021.) se prekida mandat školskim odborima imenovanim na mandatni period od četiri godine.

Istim Zakonom, utvrđena je obaveza Vlade Tuzlanskog kantona da u školama u kojima je prestao mandat školskim odborima imenuje privremene školske odbore. S tim u vezi, a u cilju funkcionisanja škole, Vlada Tuzlanskog kantona je 4.6.2021. godine, na osnovu prijedloga Ministarstva obrazovanja i nauke TK, imenovala privremeni Školski odbor u JU Osnovna škola „Doborovci“ Doborovci, Gračanica, na period najduže do 90 dana, u zakonom propisanom sastavu: dva člana ispred osnivača, dva iz reda nastavnika te škole te jednog predstavnika roditelja.

Dana 10.6.2021. godine Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona obratili su se roditelji učenika IX razreda, obavještavajući Ministarstvo da na sjednici Školskog odbora nije bilo većine za imenovanje vršioca dužnosti direktora, te da škola nema lice koje je ovlašteno da učenicima izda svjedočanstva o završenoj osnovnoj školi.

Nakon što su ranije službenici Ministarstva obrazovanja i nauke TK obavili nadzor u školi, s tim u vezi, Ministarstvo je dana 15.6.2021. uputilo JU OŠ „Doborovci“ Gračanica pismeni zahtjev da Školski odbor škole poduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti da se razriješi nastala situacija.

Veoma bitno je naglasiti da u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Školski odbor škole imenuje direktora škole, i Ministarstvo nema nadležnost za imenovanje direktora. Također, Ministar a ni Vlada ne daju prethodnu saglasnost za imenovanje v.d. direktora škole već je to u isključivoj nadležnosti školskog odbora.

Budući da je jedan član ispred reda nastavnika dao ostavku na mjesto člana Školskog odbora, brzo smo reagovali, te smo na današnjoj sjednici Vlade imenovali novog člana ispred reda nastavnika, čime je Školski odbor ponovo kompletiran.

Ponovo, i ovim putem, pozivam predsjednika Školskog odbora da odmah ujutro zakaže sjednicu i da se svi članovi ponašaju u najboljem interesu prije svega učenika i da odmah imenuju v.d. direktora škole, koga god žele.
Problem sa svjedočanstvima učenika se mora odmah i bez odlaganja riješiti. Dalje nanošenje štete učenicima i njihovim roditeljima je nedopustivo. Djeca su već oštećena jer se nisu mogli prijaviti u prvom upisnom roku.
Ukoliko to ne riješe čim prije, biće pokrenuta njihova smjena zbog svih dešavanja. Nažalost, to opet neće riješiti gorući problem učenika, budući da će cijeli proces imenovanja novog školskog odbora trajati nekoliko dana, a drugu upisni rok ističe u petak.

Što se tiče dešavanja u OŠ Solina, također Školski odbor je imenovao v.d. direktora škole kolegu Nijaza Omerovića i nije tačno da je to urađeno uz saglasnost Vlade ili Ministra. Kao što sam pojasnio, Školski odbor ne traži saglasnost za imenovanje v.d. direktora.

Zbog svih dešavanja, kolega Nijaz Omerović je danas i meni, kao i Školskom odboru, podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora.

Ovo su činjenice o dešavanjima u ove dvije škole. O političkoj pozadini ovih dešavanjima ću pričati tamo gdje je mjesto i vrijeme za to.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79