Još jedan grad u BiH postaje gradom murala (FOTO)

Nedavno oslikanimural ”Kozaračko kolo” u Bosanskoj Gradišci, inače djelo Nataše Konjević i Đurađa Stevanovića, pobrao je oduševljenja kod mnogih građana u gradu na Savi.

Iscrtan na dumi četverospratnice u blizini zaštićenog starog hrasta, mural je svojevrsna podrška kandidaturi pletenog kozaračkog kola na listi nematerijalne baštine organizacije UNESCO-a, koja će se desiti naredne godine.

U Gradskoj upravi ističu da žele nam da spojiti moderno i tradicionalno, te i na ovakav način pokazati tradicionalne vrijednosti.

– Planiramo da tokom sljedeće godine organizujemo niz aktivnosti na temu pletenog kozaračkog kola.

To će biti bojanke i radionice za djecu, didaktičke puzle, memori igrice, bajka i predstava o kozaračkom kolu, te niz drugih promotivnih događaja, kojima ćemo promovisati ovaj važan događaj za naš grad – rekao je Bojan Vujinović iz Gradske uprave Bosanske Gradiške.

Inicijativu za realizaciju murala ”Kozaračko kolo”, pokrenuli su lokalna vlast i KUD Kolovit.

Ovim muralom Bosanska Gradiška postaje prepoznatljiva u regionu. Već od ranije fasade grada na Savi krase murali posvećeni potkozarskoj jabuci, starim vjerskim objektima i arhitektonskim zdanjima, rodi-simbolu rađanja, košarkašu Kobiju Brajantu (Coby Briant) i drugim ličnostima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79