Još jedan kanton u BiH će provjeriti diplome svih zaposlenih u institucijama

Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je inicijativu da se provjere diplome svih zaposlenika u kantonalnim ustanovama i institucijama i ove aktivnosti bi trebalo da započnu u najskorije vrijeme.

Ilustracija

Ministar pravosuđa u Vladi USK Asim Dizdarević istakao je kako je to predviđeno akcionim planom koji je donesen prije godinu dana, a u cilju efikasnije borbe protiv korupcije formiran je poseban radni tim u čijoj ingerenciji će biti ove aktivnosti.

  • S obzirom na sva dešavanja u proteklim godinama, mislim da bi ove aktivnosti trebalo da budu provedene u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mi smo opredijeljeni da provjerimo validnost diploma svih zaposlenika u ustanovama i institucijama čiji je osnivač kanton i koje se finansiraju iz kantonalnog budžeta – istakao je Dizdarević, prenose Nezavisne.

Prema njegovim riječima, radni tim za borbu protiv korupcije zadužen je da u narednih osam dana sačini plan ovih aktivnosti i da odredi koje su to institucije koje bi trebalo da ga provedu.

Inače, u sklopu borbe protiv lažnih i sumnjivih diploma Ministarstvo obrazovanja USK provelo je tokom ove godine kontrole ustanova koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u toj oblasti. Najavljena je i izmjena važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti.

Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od osam hiljada osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada, prenosi Hayat.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79