Još jedan lijek se povlači sa tržišta: Sadrži koncerogene spojeve

Nakon što je u četvrtak stigla obavijest o povlačenju serija lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin), stigla je obavijest o povlačenju još jednog lijeka. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se povlači još jedan lijek zbog prisutnosti nitrozaminskih onečišćenja. Naime, nitrozaminski spojevi su jako kancerogeni.

Iz Agencije navode da ova onečišćenja ne bi trebala biti štetna u vrlo malim količinama.

Firma “Phoenix Farmacija” d.o.o, distributer lijeka Esperal 500 mg tablete (disulfiram), u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske (HALMED) provodi povlačenje serija 01547 i 01763 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog utvrđene prisutnosti povišenog nivoa nitrozaminskih onečišćenja (NDEA) u lijeku u odnosu na prihvatljive dnevne razine unosa propisane u Evropskoj uniji. Međutim, ne očekuje se da je NDEA štetan kada se unosi u vrlo malim količinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79