Još jedan udar na Drinu: Otvoren put za gradnju hidroelektrane u Ustikolini

Na prijedlog Muje Sofradžije, načelnika Općine Foča u Federaciji BiH, Općinsko vijeće ove lokalne zajednice poništilo je odluku o zabrani nastavka istražnih radnji Elektroprivredi BiH, vezanih za izgradnju HE na rijeci Drini.

Odluka je poništena nakon što je Elektroprivreda BiH tužila Općinu Foča u FBiH što bi ovu lokalnu zajednicu u slučaju gubitka spora koštalo oko 1,6 miliona maraka.

Tužba teška više od milion i po maraka Sofradžiju je dočekala već prvog radnog dana.

“Odmah sam obavio razgovor s direktorom Elektroprivrede i on je tražio izričito da se povuče odluka, jer će oni nastaviti tužbu, nakon čega sam razgovarao sa svim vijećnicima, bez obzira na to iz koje političke opcije dolazili. Ljudi su se složili da nismo u situaciji da idemo u ovaj spor s Elektroprivredom, donijeli smo odluku kakvu smo donijeli, mislim da je to u ovom trenutku najbolja odluka za građane Ustikoline”, kategoričan je Sofradžija.

Međutim, u javnosti je to naišlo na brojne osude, a Sofradžija tvrdi kako to ne znači i odobrenje za gradnju Hidroelektrane.

“Ovo ne znači gradnju HE, ovo su istražni radovi i nakon toga ide referendum koji je obavezujući za vijeće općine i za Elektroprivredu, tako da ne treba širiti dezinformacije. Stari saziv vijeća i načelnik su 2019. odobrili istražne radnje, a neko je onda radi svojih sitnih političkih ili drugih interesa tu istu odluku oborio da bi možda zaradio nekoliko glasova i doveo općinu i narod u tako tešku situaciju. Mi smo ionako 550.000 u minusu i nismo u stanju da isfinansiramo osnovne troškove, a ne da idemo u neku tužbu koja je unaprijed izgubljena s Elektroprivredom”, kaže Sofradžija.

Negira da je riječ o bilo kakvom lobiju te tvrdi da će odluka o gradnji biti isključivo na građanima piše Klix.

“Nema nikakvih lobija niti je neko od vijećnika ili bilo kojih političkih partija utjecao na mene, ovo je moj zaključak da je ovo najbolje za općinu u ovom trenutku, a da se ne bi širile dezinformacije, ovo nije oduka o gradnji hidroelektrane, ovo je vraćanje stare odluke koja omogućava provođenje istražnih radova i ne mora značiti da će se graditi hidrocentrala. Moj lični stav je onaj jedan glas na referendumu i neću to javno da iznosim, ne želim ništa reći, a građanima će se sigurno omogućiti da donesu odluku, neće to ni načelnik ni vijeće samo uraditi”, kaže Mujo Sofradžija, načelnik Općine Foča u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79