Još jedna bh. škola zabranila upotrebu telefona

Nakon Osnovne škole “Bila” iz Viteza koja je objavila informaciju kojom obavještava roditelje da je od nadolazeće školske godine u školu zabranjeno unošenje mobitela, bilo kakvih računala, MP3 playera i drugih sličnih uređaja, istu odluku podržala je još jedna bosanskohercegovačka škola.

OŠ “25. novembar” u Velikoj Kladuši zabranila je mobitele svojim učenicima piše Crna-Hronika

Osnovna škola “Bila” u Vitezu zabranila učenicima unošenje mobitela u školu

“Poštovani roditelji/staratelji,

Kako smo prošle godine u junu Pravilnikom o kućnom redu regulisali zabranu mobilnih telefona, odnosno korištenje unutar prostorija naše škole, molimo vas da ispoštujete isti, te da se ove školske godine ne dešava da ih učenici nose sa sobom. Ukoliko bude hitnih slučajeva, da učenik mora nazvati kući, u školi imamo fiksne telefone, tako da se svi mogu obratiti kod takvih situacija.

Razlog tadašnje odluke jeste zloupotreba mobilnih telefona, internet nasilje i pružanje pomoći učenicima da se oslobode virtuelnog svijeta, te da se više socijaliziraju i fokusiraju na nastavni sadržaj i školske aktivnosti.  Hvala na razumijevanju i podršci.” – izjavili su iz OŠ “25. novembar” Velika Kladuša

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Mostarski političar Sanel Kajan na svom Facebook-u pozvao je Ministarstvo obrazovanja HNK i sve obrazovne ustanove da na ovak način zaštite učenike.

Pozivam Ministarstvo obrazovanja HNK i sve obrazovne ustanove da razmisle i o ovom modelu zaštite đaka.

Eventualno da mobitele uzmu pri ulazu u školu i daju djeci nakon završetka nastave, jer neki đaci žive udaljenije od škole i mobitel im može koristiti na putu kuća škola i nazad. Ali, u školama im mobitel nije potreban. Nastavnicima također zabraniti korištenje mobitela na časovima!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79