Još jedna online prevara: Iskoristili lik i djelo popularnog sarajevskog ljekara za prodaju “lijeka”

Slučajevi iz prakse pokazuju da su najčešće žrtve prevara stariji i bolesni ljudi

Jeste li nekad ušli na jednu od društvenih mreža da vidite šta rade vaši prijatelji, malo se informirate ili zabavite i tu vam se pojavi oglas u kojem ugledni ljekar nudi čudotvorni lijek?

U tri naredna slučaja, i mnogim drugim, o kojima je obaviještena i policija, riječ je o laži, piše Radio Slobodna Evropa.

Među prijavama je i ona kardiovaskularnog hirurga iz Sarajeva, Emira Solakovića. Njeov navodni intervju kružio je u oglasima na društvenim mrežama. U njemu reklama preparata koji rješava devet bolesti.

Pacijenti su vrlo pametni, kaže, doktore, neki su, vidimo mi da je sumnjivo nelogično je da čovjek srčani, vaskularni hirurg koji se bavi operacijama, naukom, da je on došao na nivo da prodaje srneća leđa, vučji rep. Ima li tu logike. Koja liječi ovo, ono i tako dalje.

Znači, ljudi su odmah samo povezali pa mi to kažu tako. Ali neki ne znaju, pa uzmu novo za gotovo. Kupe i donesu mi taj lijek, evo vidite. Reko, evo ti pare, to uzmi i baci. Nije to lijek, to je otrov”, kaže Solaković.

Farmaceuti upozoravaju da se ovakva praksa ne smije brkati a regularnom online prodajom lijekova i preparata.

Slučajevi iz prakse pokazuju da su najčešće žrtve prevara stariji i bolesni ljudi.

Opširnije o svemu pogledajte u prilogu Radio Slobodne Evrope:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79