Još jedno Novalićevo pusto obećanje: Šta je bilo s milion Pfizerovih vakcina?

Fadil Novalić
Fadil Novalić

Prije 17 dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić slavodobitno je najavio da će za 15 dana biti potpisan ugovor s Pfizerom za kupovinu čak milion doza vakcina protiv koronavirusa. Kao i mnogo puta do sada, ispostavilo se da prvi čovjek Federalne vlade nije govorio istinu.

Veliku nabavku Novalić je najavio 4. juna u Zenici, onog dana kada je plasirao i sada već čuvenu izjavu da vlasti u FBiH “nisu potrčale da budemo pokusni kunići u masovnoj vakcinaciji poput Izraela, Srbije, Mađarske…”

Napomenimo da je i tada Novalić najavio potpisivanje ugovora bez ikakvih osnovanih argumenata s obzirom na to da je do tog momenta bio održan samo jedan informativni sastanak s predstavnicima Pfizera, na kojem je “dogovoreno da će se dogovarati”.

No, 17 dana kasnije Pfizerove vakcine se i ne spominju, a poznato je da je vakcinacija obustavljena širom entiteta jer manjka i drugih vakcina koje stižu putem COVAX-a i EU mehanizma.

Dakle, Novalić je po ko zna koji put u toku šest mjeseci ove godine najavio dolazak vakcina i sve predstavio kao uspješno obavljen posao, a od toga na kraju nije bilo ništa. Već je druga polovica juna, a Federacija BiH nije uspjela sama kupiti nijednu jedinu dozu vakcine protiv Covida-19.

Ipak, iako je nabavka Pfizera bila na dugom štapu (makar i 15 dana), mnogo realnije je izgledala nabavka 500.000 doza Sinopharma, no i tu je očito došlo do nekog problema.

Prvo je Fadil Novalić 10. juna izjavio da je potpisan ugovor s Kinezima te da je posao završen jer je NR Kina odobrila uvoz pola miliona vakcina.

Samo osam dana kasnije v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić je rekao da nabavka još nije dogovorena s obzirom na to da se čeka potpis kineske strane. Treba istaći da su u danima između toga federalni zvaničnici tvrdili da su Kinezi prvi potpisali, pa poslali diplomatskom poštom na potpis Vladi FBiH.

Krajem maja Vlada FBiH je najavljivala i nabavku Sputnika, ali ni od toga za sada nema ništa. Zbog svega navedenog državljani BiH nemaju drugu opciju nego ići preko istočne granice i imunizirati se u srbijanskim gradovima potpuno besplatno piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79