Još neizvjestan krov nad glavom Fahrudinu i Fahreti Muminović

Otkako je odlučio otkriti svoj identitet, nakon što je bio zaštićeni svjedok, a želeći tako upoznati Srbina koji mu je spasio život kao sedmogodišnjem dječaku, a koji je također u Hagu bio zaštićeni svjedok, priča o Fahrudinu Muminoviću (30) iz Urkovića kod Bratunca cijelu je zimu tema medija.

Akcija u dijaspori

Fahrudin sa sestrom Fahretom već 23 godine živi kod amidže Rame i nemaju krov nad glavom. Fahrudinova priča podigla je na noge dijasporu širom svijeta. Najveću akciju pokrenuo je Sanel Babić iz Vlasenice, koji je uspješan biznismen u Koloradu, piše Avaz.

Do sada je 2.800 donatora skupilo 125.000 dolara. Krajem prošle godine potpisan je ugovor između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“ za gradnju kuće Muminoviću. Gradnja bi trebala početi na proljeće, ali Muminović još nije osigurao lokaciju za novu kuću. Njegov amidža Ramo kaže da Fahrudin i Fahreta imaju očeve zemlje u brdskom dijelu Urkovića, ali do tog imanja nema puta.

Teško do placa

– Na prodaju ima nekoliko placeva pored magistralnog puta Bratunac – Konjević-Polje, što bi im odgovaralo, ako nekad dobiju posao, ali ti placevi gruntovno nisu „jedan kroz jedan“ i to će biti prepreka za izdavanje građevinske dozvole – pojasnio nam je Ramo Muminović.

Kada su u pitanju sredstva prikupljena u dijaspori, Fahrudin kaže da mu još nisu dostupna niti zna gdje se ona nalaze. Kaže da je amidža Ramo u kontaktu sa Sanelom Babićem, koji mu je rekao da on od doniranog novca Fahreti i Fahrudinu u Sarajevu želi kupiti kuću. Ako do toga dođe, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i MFS „Emmaus“ morat će poništiti ugovor o gradnji kuće, a Fahreta i Fahrudin napustiti rodne Urkoviće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79