Još po jedna krivična prijava za Dodika i Cvijanovićku: Lažno svjedočili o bivšem načelniku Doboja

Još po jedna krivična prijava za Dodika i Cvijanovićku: Lažno svjedočili o bivšem načelniku Doboja


Centar za humanu politiku iz Doboja podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, zbog navodnog davanja lažnog iskaza.

Prijava je podnesena i protiv postupajućeg okružnog javnog tužioca i sudskog vijeća zbog povrede zakona od strane sudije i tužioca u predmetu protiv bivšeg dobojskog gradonačelnika, optuženog za odgovornost u ubistvu 11 Dobojlija i štetu od nekoliko stotina miliona KM tokom poplava 2014. godine.

Centar za humanu politiku navodi da su Dodik i Cvijanović dali lažne iskaze kako bi zaštitili optuženog, promovirali neodgovornost i nekažnjivost, te izbjegli vlastitu odgovornost, ponižavajući pritom žrtve i institucije koje predstavljaju.

Prema saopćenju Centra, Dodik je 2014. godine podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Doboja, no tokom svjedočenja je navodno kompromitovao svoju prijavu dajući lažni iskaz da je štab za vanredne situacije u Doboju poduzeo sve potrebne mjere tokom poplava.

Željka Cvijanović je, kao tadašnja predsjednica vlade Republike Srpske, prije deset godina izjavila da nije bilo koordinacije i saradnje sa gradskim vlastima Doboja tokom poplava. Međutim, na suđenju je tvrdila da je Doboj poduzeo sve potrebne mjere i da je koordinacija bila adekvatna.

Centar za humanu politiku također je prijavio postupajućeg javnog tužioca i sudsko vijeće jer nisu osporili status svjedoka i nekredibilna svjedočenja visokih zvaničnika. Tužioci su navodno propustili postaviti ključna pitanja koja bi eliminisala učinak lažnih svjedočenja i nisu preduzeli zakonom propisane mjere protiv davanja lažnog iskaza, što je, prema Centru, pretvorilo suđenje u farsu sa predvidivim ishodom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija