Još se ne zna kako je nastala rupa u Velikom parku

Tokom proteklog vikenda radnici građevinske firme “Sela” ogradili su prostor oko pukotine u zemlji koja se pojavila iz nepoznatih razloga u sarajevskom Velikom parku pored pješačke staze.

Otvor je širok jedan i dubok sedam metara, te predstavlja veliku opasnost za prolaznike. S tim u vezi, prošle sedmice su predstavnici Općine Centar, kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park, te građevinske firme “Sela” izašli na teren kako bi dogovorili aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju osiguranja materijalnih i ljudskih dobara, te otkrivanja uzroka ove neobične pojave.

– Tada je dogovoreno da se prostor ogradi, a da Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo dostavi smjernice za daljnje djelovanje, s obzirom na to da se Veliki park nalazi pod zaštitom ove institucije. To je urađeno, a tek stručnjaci trebaju ispitati kako je nastala ova velika rupa.

O tome šta se dogodilo u Velikom parku odmah su se pojavila nagađanja na društvenim mrežama, piše Faktor.

Za obične ljude to su tek rupe, a za istraživače arheološka enigma. Tako bi se u najkraćem mogli opisati komentari na društvenim mrežama.

Ovo su pojave koje su raširene u cijelom svijetu i naučnici to ispituju, ali nikada u javnosti ne prestaju priče i nagađanja šta je uzrok ovim pojavama.

Deseci rupa pojavili su se i širom Bosne i Hercegovine. Posebno zanimanje izazvao je slučaj u Derventi 2014. godine. U Ambarinama se pojavila rupa na krečnjačkoj podlozi dubine 2,80, širine 1,80 metara, sa otvorom od pola metra. U obližnjem manastiru su tvrdili kako su se tu nalazile okamanjene školjke i morske zvijezde. Međutim, misteriju nisu uspjeli riješiti ni stručnjaci sa engleskog Univerziteta Cambridge i tako su Ambarine do danas ostale arheološka zagonetka.

Stanovnike ulice Mile Bekuta u banjalučkom naselju Pobrđe 2014. godine uznemirila je rupa koja se iznenada otvorila. Bila je promjera manje od jednog kvadratnog metra. Po Banjoj Luci se godinama pričalo o misterioznim “pukotinama” i njihovim uzrocima, oživljavale se priče o posljedicama razornog zemljotresa prije skoro pola stoljeća i nezatrpanim rudarskim oknima.

Nisu pomagala uvjeravanja stručnjaka da se to i ranije dešavalo u drugim dijelovima Pobrđa i da i komunalni inspektori smatraju kako je riječ o klizištima nastalim kao posljedica oborinskih voda koje se slobodno slijevaju niz put, jer odvodni kanali nikada nisu uređeni.

Mještani Sanice blizu Ključa u Bosanskoj krajini ostali su zatečeni 2013. godine nakon što je malo jezero u njihovom mjestu gotovo preko noći presušilo, a iza sebe ostavilo ogromnu rupu koja se neprestano širi.

Direktor Zavoda za geologiju Federacije BiH Hazim Hrvatović tada je izjavio da pojava nestanka jezera u Sanici nije neuobičajena, ali nije ni česta.

– Ona je karakteristična za terene koji su izrađeni od krečnjaka ili gipsa, a poznato je da na tom prostoru ima i krečnjaka i gipsa zbog čega nije ni čudno da je došlo do nestanka jezera – kazao je Hrvatović.

Kada se kod Zenice 2010. godine u selu Gladovići pojavila rupa duboka oko dva metra, jedan od naslova u medijima bio je “NLO u Bosni”.

Mještani su se iznenadili kada su vidjeli rupu u zemlji koje dan ranije tu nije bilo. Čudilo ih je i to što do rupe nisu vodili tragovi.
Na teren su izašli rudarski inspektori, geolozi i pripadnici Civilne zaštite.

Građani uglavnom ne čekaju šta će stručnjaci reći i odmah konstruiraju razne priče. A jedna od njih je bila da su to kanali povezani s piramidama u Visokom.

Kada se 2015. godine povukla voda u Buškom jezeru u blizini sela Podgradine, lokalni ribari su ostali iznenađeni onim što su vidjeli.

“Otvorila se Vrata pakla”, moglo se u šali čuti od mnogobrojnih znatiželjnika koji su posjetili ovaj zanimljivi, prirodni fenomen uspoređujući buškoblatska “Vrata pakla” s Vratima pakla u Turkmenistanu, pisali su mediji.

Po internetu se mogu pronaći informacije da pojavljivanje ovakvih rupa predskazuju kraj vremena ili blizinu Sudnjeg dana, no mjesta strahu ne bi trebalo biti jer je Buško blato dio Livanjskog polja koje spada u kraška polja i ovakve rupe nisu rijetka pojava, govorili su stručnjaci.

Šivićevo jezero 2013. gdine preko noći se pretvorilo u golemu rupu, a mještani su o tome dugo nagađali šta bi to moglo biti.

Stanovnici sela nedaleko od Ključa u BiH jako su se iznenadili kada se u zemlji otvorila rupa širine 50 i dubine 30 metara. Stručnjaci kažu da je rupa nastala kao posljedica tektonskih poremećaja u dubini zemlje. No, mještani imaju drugačija tumačenja.

Teorije, šale, izmišljanja i širenje straha događa se u cijelom svijetu kada se otkriju velike rupe u zemlji.

Mnoge zemlje angažuju i naučnike kao što je uradila Rusija kada su poslali ekspediciju u Sibir istražiti misterioznu rupu koja se odjednom pojavila u tom dijelu zemlje.

Na poluotoku Jamal otvorila se 79 metara široka rupa. Uzrok ove neobične pojave u Jamalu, što u prijevodu znači “kraj svijeta”, još se ne zna.

Pojavile su se teorije zavjere prema kojima je uzrok NLO. Ipak, puno je vjerovatnije da je uzrok globalno zatopljenje zbog kojeg su plinovi “probili” na površinu i uzrokovali eksploziju, upozoravali su naučnici.

Na ovom području prije 10.000 godina bilo je more. Danas je Jamal područje gdje Rusija proizvodi plin kojim opskrbljuje Evropu.

Ako ste se ikada zapitali kako bi mogla izgledati vrata pakla, pruži li vam se prilika, zaputite se u Uzbekistan. To je bila prva reakcija kada se u blizini maloga gradića Darvaza pronašao prirodni fenomen koji je, zbog njegova izgleda, lokalno stanovništvo nazvalo “vrata pakla”.

Podzemnu pećinu su prije 40-ak godina slučajno otkrili geolozi koji su tragali za plinom. Toliko je velika da je u nju prilikom bušenja propao cijeli geološki kamp i oprema. Pećina je bila ispunjena plinom, pa se niko nije usudio spustiti u nju. Da bi spriječili isticanje plina geolozi su je zapalili. Od tada pa do danas pećina i dalje gori. Niko ne zna koliko je tona plina dosad izgorjelo, niti hoće li pećina ikada prestati gorjeti.

Rupa zmajeva je 300 metara duboka podvodna rupa u Južnom kineskom moru. Lokalci ovu rupu nazivaju i “oko”, a nalazi se na području koje trenutno predstavlja jedno od najopasnijih mjesta na zemlji, a oko kojeg se već godinama spore Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Kina. Njihova bi plava rupa s prvog mjesta skinula dosadašnjeg rekordera, rupu Dean’s Blue, koja se nalazi u Bahamima i duboka je 202 metra.

– Dubinu rupe utvrdili smo serijom kalibracija i bez obzira na to kojom se služili, sve su pokazale kako je rupa duboka 300 metara – objasnio je profesor Yang Zuosheng iz Kine.

Na kineskom Xiaozhai Tiankeng rupa je formirana prije više od 128 hiljada godina. Ovo je omiljena svjetska lokacija za turiste, a Kinezi su u njoj izgradili 2.800 strmih stepenica, kako bi privukli još više ljudi. Rupa je 626 metara duga, 537 metara široka i duboka između 511 i 662 metra, s vertikalnim zidovima.

Godine 2010. bez ikakvog prethodnog upozorenja u Gvatemala Cityu otvorila se ogromna rupa široka 20 metara. Uništila je cijelu raskrsnicu i tvornicu na tri sprata. Kao mogući razlozi nastanka smatra se tropska oluja Agatha, erupcija vulkana Pacaya, kao i curenje vodovodnih cijevi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79