Još traju pregovori: Hoće li biti povorke ponosa u Sarajevu?

Bh. povorka ponosa, koja bi se drugi put organizirala u Sarajevu, zakazana je za 23. august, a posljednih sedmica organizatori su imali nekoliko sastanaka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

– Održavaju se radni sastanci sa organizatorom. Policijski službenici vrše sigurnosnu procjenu i u skladu sa njom nalažu eventualno dodatne mjere osiguranja. Još nisu dobili dozvolu za održavanje i to je u toku. Trenutno radimo na predorganizacijskim aktivnostima – kaže portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Cilj organizatora povorke ponosa je, kako kažu, da da se doprinese boljem položaju LGBTIQ osoba u društvu.

– Povorku ponosa organizirat ćemo u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Povorka je neophodna jer su u ovakvim ekstremnim okolnostima tek isplivali svi problemi sa kojima se LGBTIQ osobe susreću. Nažalost, čak u ovakvoj situaciji jedna ovako diskriminirana zajednica gura se još više na marginu. Protest smo regularno prijavili MUP-u KS-a. Očekujemo da oni rade profesionalno svoj posao i da ne ograničavaju slobodu okupljanja na bilo kom nivou – kaže Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79