Još uvijek postoje države koje nisu priznale BiH: A nije ih ni malo…

Bosna i Hercegovina ili barem veći njen dio svake godine 1. marta proslavlja Dan nezavisnosti. Ovaj datum je odabran simbolično, prije svega zbog održavanja referenduma o nezavisnosti a na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Referendum je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto glasalo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Republiku Bosnu i Hercegovinu prva je priznala Bugarska i to 31. januara 1992, čak i prije održavanja referenduma. Uslijedilo je tursko priznanje 6. februara. Nakon održavanja referenduma i objavljivanje rezultata referenduma, uslijedilo je priznanje od Španije 12. marta, Libije 17. i Irana 31. marta, a 6. aprila 1992. godine, njemačkim priznanjem nezavisnosti, pokrenut je proces masovnog međunarodnog priznanja novonastale države.

Ipak, tek 22. maja 1992. godine Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je zastava s ljiljanima.

Od tog momenta je prošlo i više od 27 godina, a zanimljivo je pitanje da li i danas u svijetu postoje države koje zvanično nisu priznale našu zemlju kao nezavisnu. Odgovor je vjerovali ili ne potvrdan, postoje i nije ih mali broj.

Prema informacijama koje je portal Radiosarajevo dobio iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, naša države je uspostavila diplomatske odnose sa 176 država članica UN-a.

“U toku su pripreme za potpisivanje Zajedničkih kominikea o uspostavi diplomatskih odnosa sa još pet država. Bosna i Hercegovina ima ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu od čega su 44 ambasade, 6 generalnih konzulata i 6 stalnih predstavništava/misija pri međunarodnim organizacijama”, pojasnili su.

Uzimajući u obzir da od momenta kako smo dobili odgovor iz Ministarstva do pisanja ovog teksta BiH je potpisala Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa sa Barbadosom. Konačan broj država koje priznaju BiH je 177.

Da bi odgovorili na prvenstveno pitanje o broju država koje BiH ne priznaju potrebno je utvrditi koji je to konačan broj država u svijetu. Na ovo pitanje postoji više mogućih odgovora, a kao i uvijek ovisi o tome koga pitate. Bilo kako bilo, konsenzus većine je da na našem Planetu danas postoji tačno 196 država.

Do pogreške često dolazi jer prema Ujedinjenim narodima ima 193 države, te se ta brojka često koristi kao važeća, ali to nije u potpunosti tačno, jer neke države su nezavisne i nisu članice UN-a. Neke od tih država su Vatikan i Kosovo.

S druge strane, The United States State Department priznaje 195 nezavisnih država u svijetu. Država koju oni primjerice ne priznaju je Tajvan, koji se zbog političkih razloga ne priznaje kao nezavisna i međunarodna zajednica.

Također, kada spominjemo države, moramo spomenuti kako se i za određena područja govori kao o državama, ali to nije tačno. Neke od najčešćih blamaža koje možemo pročitati su te da se Puerto Rico, Bermuda, Grenland, Palestina, Zapadna Sahara, a često i Sjeverna Irska, Škotska, Wales i Engleska, piše Dnevnik.

Dakle, zapamtite brojku 196, a ako se sjetimo da prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH ima uspostavljene diplomatske odnose sa 176 država (plus Barbados kao 177 op.a.), konačni rezultat je da BiH u svijetu ne priznaje čak 19 država.

Prema dostupnim podacima, sljedeće države nikad nisu priznale Bosnu i Hercegovinu:

– Madagaskar
– Tajvan
– Južni Sudan
– Somalija
– Togo
– Papua Nova Gvineja
– Centralnoafrička republika
– Lesoto
– Kosovo
– Butan
– Bahami
– Grenada
– Kiribati
– Tonga
– Savezne Države Mikronezije
– Maršalovi Otoci
– Sveti Kristofor i Nevis
– Monako i
– Palau.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79