Jučer, danas, sutra: Tegeltija u četvrtak priznao da je razgovor tačan, u petak tvrdi da je montaža

Dovoljno je samo pažljivo pročitati njegove izjave pa, potom, preslušati njegove (ne)plaćene tv nastupe i shvatit ćete ko je Milan Tegeltija. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kako piše Istraga.ba u četvrtak je svim medijima potvrdio da je on sa Milijanom Buhom razgovarao o imenovanju njene sestre Sanje Čegar za sudiju u Banja Luci. Dan kasnije, u tradicionalnom “pranju” na Face TV-u, Milan Tegeltija tvrdi da je razgovor – montiran. Do pola intervjua njegov razgovor sa Milijanom Buhom je snimala OSA, a od pola OHR.

“To je visokosofisticirana montaža i smatram da ju je napravila OSA”, kazao je Tegeltija gostujući na Face TV-u.

Objasno je, ukratko, da su nepoznati eksperti mogli uzeti njegove rečenice iz više razgovora, te ih onda izvući iz konteksta i staviti u jednu cjelinu koja njemu ne ide u prilog.

“Poslušajte promjenu ambijenta okolo”, uputit će svog domaćina i njegovo gledateljstvo predsjednik VSTV-a.

Logično pitanje, naravno, nije uslijedilo. Novinari N1, dan prije gostovanja Milan Tegeltije na Face TV-u, pitali su predajednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da li je on na snimku, te da li je razgovarao sa Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre.

“Prije jedno godinu ili dvije dana. Što je sasvim normalno i da sam joj ja odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa. Kao što se može vidjeti, ponavljam, nakon godinu ili dvije od tih tazgovora Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na Okružnom sudu Banjaluka gdje je bila i kad su ti razgovori vođeni. Prema tome, u ovom slučaju je sve čisto kao suza”, naveo je Tegeltija za N1.

U četvrtak je, dakle, predsjednik VSTV-a tvrdio da je o imenovanju Sanje Čegar razgovarao sa članicom Vijeća Milijanom Buhom, da je razgovor vođen “prije godinu ili dvije dana”, te da je u ovom razgovoru “sve čisto kao suza”. U petak je taj isti čovjek, sad na drugoj, domaćinski raspoloženoj televiziji, kazao da je “snimak montiran”.

“Sasvim sigurno je da ću ja ovdje podnijeti krivičnu prijavu i koliko god sam ovakve postupke pokušao spriječiti građani moraju shvatiti da se radi o brutalnom ataku OSA-e ili nekih njenih dijelova”, kazao je Tegeltija na početku intervjua.

Malo kasnije, u istom intervjuu, govoreći o saopćenju OHR-a kojim se traži njegova ostavka, Tegeltija optužuje Ured visokog predstavnika da su mu već presudili, te da snimak, bez provjere, smatraju autentičnim.

“Ako tvrde da je autentičan i originalan možda su ga oni i snimili pa to mogu tvrditi”, optužio je predsjednik VSTV-a OHR.

Ukratko, Milan Tegeltija je za 24 sata ustvrdio da je “vodio razgovor sa Milijanom Buhom o Sanji Čegar”, da je “razgovor montiran”, da je OSA snimala razgovor i, na kraju, da je OHR snimao razgovor. Mada je sve čisto kao suza.

“U nekom drugom sudu se puno lakše ulazi. Razmisli malo. Hoćeš li sad sebe da ugroziš? Je l’ me razumiješ? Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banja Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Savjeta. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Jesi li ti uopće razmišljala o tome? (kad mi istekne mandat) Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Savjetu mi je problem. Znači, ja brinem o svemu. Meni si prvo ti, meni si prvenstveno ti, znači da očuvam tvoju poziciju da se ne ugrozi, a Sanju ćemo rješavati. Je l’ me razumiješ? Ja prvo brinem da se tvoja pozicija ne ugrozi. Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati”, govorio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija tokom telefonskog razgovora sa donedavnom članivom VSTV-a.

Nijednu rečenicu iz ovog razgovora n dan objavljivanja snimka Tegeltija nije negirao. Sada mu je jedna rečenica – sporna.

“Dakle, onaj koji je pravio tu montažu, to nije znao, a to znamo sasvim sigurno i ja i Milijana Buha i ja to njoj nikako ne bih mogao reći u kontekstu razgovora da se njena sestra imenuje u Gradišku, pa da mi nju prebacimo u Banju Luku. To se ne može izvesti”, objasnio je Tegeltija širokom gledateljstvu svoja ovlaštenja.

Da Tegeltija obmanjuje javnost dokazuje i Zakon o VSTV-u. Članom 50 regulisano je pitanje “upućivanja u drugi sud uz pristanak sudije”.

Zakon o VSTV-u

“Sudije se mogu, uz njihov pristanak, uputiti da vrše dužnost sudije u drugi sud istog ili nižeg nivoa: ako u sudu u koji se sudija privremeno upućuje nema dovoljan broj sudija, ako je u sudu u kojem sudija redovno vrši dužnost sudije privremeno smanjen obim posla, radi pomoći u otklanjanju zaostalih neriješenih predmeta u sudu u koji se sudija privremeno upućuje ..”, navedeno je u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Istim članom je predviđeno “sudija ne može biti privremeno uputićen u drugi sud više od dva puta uzastopno, osim ako je u međuvremenu vršio dužnost sudije u sudu u koji je imenovan u periodu od najmanje dvanaest (12) mjeseci.

Znači, Tegeltija tvrdi u svom intervjuu da, po zakonu, nije bilo moguće Sanju Čegar imenovati u Gradišku, pa je, nakon što se malo strpi, prebaciti u neki od sudova u Banja Luci. Podsjećamo, Milijani Buhi je rekao: “naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati”.

Tegeltija, očito, nije odigrao taktično. Uveo je Milijanu Buhu “u šumu iz koje nema izlaza”, iako ju je prethodno upozorio da su “igre u VSTV-u na mnogo višem nivou” nego u Banja Luci gdje je “mogla završavati neke stvari samo jednim pozivom”, piše Istraga.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79