Jurici Vuletiću izrečena i novčana kazna od 400.000 KM koje mora platiti u roku od godine

Jurici Vuletiću je izrečena i novčana kazna od 400.000 KM koje mora platiti u roku od godine

Jurica Vuletić, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja je uhapšena tokom 2020. godine u okviru akcije Sky, kao jedne od prvih akcija koja je provedena zahvaljujući podacima pribavljenim iz istoimene aplikacije, osuđen je na godinu zatvora.

Sporazum sa Tužilaštvom: Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optuženi sklopio sa Tužilaštvom BiH, a koji je Sud prihvatio.

Osim zatvorske, izrečena mu je i novčana kazna od 400.000 KM, koju je dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude. Od njega će se oduzeti imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela od 50.000 KM piše Oslobođenje.

Vuletić je proglašen krivim jer je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, radi dalje međunarodne prodaje prevozio, držao i na drugi način stavljao u međunarodni promet supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama.

Njemu je ukinuta mjera zabrane putovanja koja mu je ranije bila određena.

Osim njega, istom optužnicom su bili obuhvaćeni i Ivan Antunović, Borislav Kovačević, Ivana Cvijanović, Mario Vuletić, Haris Hodžić i Nikola Bošković.

Prema optužnici Tužilaštva, oni su od 2016. do 2019. kao organizovana kriminalna grupa, na čijem se čelu nalazio Antunović, organizovali, isplanirali i realizovali krijumčarenje skanka i to najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma.

Prikrivanje krijumčarenja

Droga je krijumčarena s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Narkotike su, uglavnom, prevozili vozilima transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisternama) ili druge robe kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79