Jusić: Nakon zemljotresa zgrada Doma zdravlja Bihać je neupotrebljiva, Od Vlade FBiH tražimo tri miliona KM

Dom zdravlja u Bihaću znatno je oštećen tokom zemljotresa, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj krajem decembra. Objekat je praktično neupotrebljiv i više se ne koristi. Sanacija ili izgradnja nove zgrade Doma zdravlja je nužna i hitna.

S tim u vezi je Hadis Jusić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, tražio da Vlada FBiH iz budžeta za 2021. godinu izdvoji tri miliona maraka, što bi se koristilo za sanaciju izi izgradnju novog objekta. ostatak novca bi izddvojile lokane vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

– U ovim danima nakon zemljotresa nekako je u javnosti gotovo neprimijetno prošlo to da je bihaćki Dom zdravlja devastiran. Pema procjeni ovlaštene kuće ta zgrada je ocijenjena neuvjetnom, neupotrebljivom. Službe doma zdravlja su već iselile iz zgrade. Praktično 60.000 osiguranika sa područja grada Bihaća nema adekvatne primarne zdravstvene zaštite koja je osnov zdravstvenog sistema. Sada su službe Doma zdravlja raspoređene na petnaestak lokacija po gradu. Naraod je totalno zunjen. Ne znaju više ni gdje je Covid-ambulanta, gdje da idu – objašnjava Jusić za Faktor.

Vlada FBiH može pomoći obnovu ili izgradnju nove zgrade bihaćkog Doma zdravlja i to na način da se ne ugrožava postojeći prijedlog budžeta koji je već u parlamentarnoj proceduri. Tačnije, usvojen u Zastupničkom domu, a danas bi trebao biti i u Domu naroda.

– Da smo imali tu situaciju s oštećenjem Doma zdravlja prije usvajanja budžeta u Zastupničkom domu, vjerovatno bi neko od kolega tražio da se izdvoji novac, ali to sad nije ni važno. Zahtjev da se izdvoji novac za Bihać neće ugroziti proceduru usvajanja budžeta, niti oštetiti bilo koju drugu stavku. Novac se može osigurati sa koda koji već jeste u budžetu, da ne bismo sad išli sa amandmanom pa vraćali budžet u početnu proceduru – kaže Jusić.

Jusić objašnjava kako je izvjesnija mogućnost da će se graditi nova zgrada za Dom zdravlja.

– Razgovarao sam sa premijerom Fadilom Novalićem. Dobio sam čvrsto uvjeravanje da će Vlada dati novac, jer su ovo vanredne okolnosti i za tim novcem postoji stvarna potreba, odnosno za sanacijom ili izgradnjom zgrade Doma zdravlja – kaže Jusić.

Inicijativu je uputio Domu naroda da je podrži. Ukoliko se to i ne desi, kaže da ima načina da Vlada FBiH ipak izdvoji novac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79