Juski oduzet mandat: Kako Krivić i dalje obavlja funkciju savjetnika i vijećnika!?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine oduzela je mandat Ismiru Juski.

Podsjetimo da je Jusko vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Centar Sarajevo. U isto vrijeme, obnašao je i funkciju savjetnika federalnog ministra Nermina Džindića.

Džindić također pripada SBB-u. No, za još jednog SBB-ovca nejasna je uloga i njegov način djelovanja.

Centralna izborna komisija oduzela mandat Ismiru Juski

Riječ je o bivšem ministru obrazovanja Kantona Sarajevo Anisu Kriviću koji obnaša nekoliko značajnih javnih funkcija.

Dok je još bio ministar, izabran je za predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a u Sarajevu (trenutno je predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora), a onda i za vijećnika u Općini Stari Grad.

Početkom ove godine je izabran za političkog direktora SBB-a. On je ranije javno potvrdio i da je imenovan za savjetnika federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljače, koji je također kadar SBB-a.

Nejasno je zašto CIK nije reagirao u njegovom slučaju. Ukoliko Krivić i prestane obnašati savjetničku funkciju onda će se morati vratiti na posao (Kantonalna prosvjetna inspekcija) jer je upravo po savjetničkoj funkciji mogao zalediti poziciju državnog službnika. Za vijećnike opštinskih vijeća ta opcija nije moguća.

Inače, Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine je definisano da je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću nespojivo s javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika, piše NAP.

Krivić je imenovan i za člana Nadzornog odbora preduzeća Ceste FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79