Jusuf sa porodicom pješke ide iz Francuske u Palestinu. Sinoć su stigli u BiH

Jusuf Nedžmedin, porijeklom Palestinac, prije dvadeset godina preselio je u Francusku, gdje se oženio Francuskinjom Matildom i dobio četvero djece.

Prije dvije godine, odlučili su se na neobičnu avanturu. Poželjeli su se vratiti u Palestinu, ali su krenuli pješice uz magarca koji nosi teret i dva psa koja ih čuvaju. Spavaju kad i gdje stignu u šatoru, prenosi Anadolija.

Jučer su prenoćili u Maljevcu kod Velike Kladuše u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza BiH i Hrvatske.

Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je, iako su insistirali da spavaju u šatoru.

– Zimu su preživjeli u jednoj kući u Cetingradu, ali su i unutra postavili svoj šator. Dvije godine spavaju isključivo tako i odbijaju bilo kakav prijevoz do željene destinacije. Do Ramazanskog bajrama planiraju stići u Mađarsku, a u Palestinu za otprilike dvije godine – kaže Admir Muhić iz Velike Kladuše.

Zahvaljujući dobrim ljudima, prikupio je donacije, kako bi ih opremio za nastavak puta.

– Došli su na mjesto gdje planiramo graditi islamski centar, najavili dolazak ramazana. Bili su s nama u džamiji, mesdžidu i nama je bila čast ugostiti ih. Zahvaljujem mještanima i našoj dijaspori koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za njih. Ponosan sam na nas – kazao je Muhić.

Matilda je snimateljka i novinarka i Jusufa je upoznala prilikom snimanja jednog dokumentarca. I danas imaju svoj youtube kanal.

– Kad su se upoznali, osim filma, desila se i ljubav. I sada svakodnevno nešto snima i vjerujem da će to biti putopisi kao oni Evlije Čelebija – objašnjava Muhić.

Porodica Jusufa Nedžmedina samo želi u miru i sreći ostvariti svoj san, vratiti se u domovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79