Budite oprezni sa “prodavačima posuđa”

U protekle dvije godine grupa osoba koji se predstavljaju kao prodavači Zepter posuđa harala je gradovima širom Bosne i Hercegovine pokušavajući prevariti uglavnom starije osobe nudeći im lažno “Zepter” posuđe ili na poklon ili po jako niskoj cijeni.

Jutros oko 9:30 sati desio se novi slučaj u sarajevskom naselju Hrasno gdje su prevarene dvije osobe starije dobi. O cijelom slučaju obaviještena je policija.

Prošle godine Sarajka J. P. uputila je apel na Facebooku kako bi skrenula pažnju građanima da ne nasjedaju na njihove prevare i na koji način kriminalci varaju, piše TV1.

– Muškarci, uglađeni i elokventni, koji voze fina auta često na stranim tablama ili rent-a-car, zaustavljaju starije osobe i nude im Zepter posuđe (koje je inače papreno skupo), čitave setove još i gratis poklone po maloj cijeni. Kako je to obično populacija penzionera, ljudima bude i to skupo pa prevaranti prelaze na plan B. U zamjenu za set posuđa traže neki komad zlatnog nakita koji imaju na sebi. Ako nemaju, onda nude prevoz do stana da žrtve uzmu i da daju u zamjenu. Na taj način ko pristane odlaze vidjeti adresu pa čak ulaze i u stanove da sačekaju i procjenjuju da li su žrtve imućnije i vrlo vjerovatno da kasnije provaljuju. Pišem da upozorite svoje i porodice i poznanike i na taj način spriječite da ih neko pokrade kako za novac, tako i za zlato i kasnije da im se ne desi u provala ili nešto gore – napisala je.

Upozorite osobe koje poznajete, naročito starije osobe iz svoje porodice i komšiluka.

(VIDEO) Prepoznajete li osobu sa snimka?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79