Kabinet Željke Cvijanović kupuje pet novih automobila za 655.200 KM

Kabinet Predsjednika Republike Srpske kupuje pet novih službenih vozila čija se vrijednosti procjenjuje na 655.200 KM. Tender je već raspisan, a zainteresovani ponuđači mogu dostaviti ponude do 25. marta. Vozila moraju ispunjavati brojne uslove u pogledu komfora i sigurnosti.

Od obavezne opreme automobili moraju da imaju grijаnje prednjih i zаdnjih sjedištа, ambijentаlnа svjetlа u unutrаšnjosti vozilа, elektroаsistenciju prilikom zаtvаrаnjа vrаtа, putni računar i automаtski trozonski klimа uređаj sа dodаtnim kontrolаmа zа klimu nаzаd, piše Transparentno.ba

Jedno od vozila mora biti minimalne dužine od 5,3 metara što odgovara vozilu Audi A8.

Prosječna pojedinačna vrijednost ovih vozila prema tenderskoj dokumentaciji trebala bi biti oko 135.000 KM što je daleko skuplje od vozila koja su se do sada nabavljala.

Služba Predsjednika RS-a kupila je u septembru 2017. vozilo za 65.000 maraka, a tada je pod pritiskom javnosti i građanskih protesta raskinut ugovor za vozilo koje je koštalo oko 75.000 KM. Tadašnji Predsjednik, Milorad Dodik, kao odgovor na građanske proteste zbog rasipništva i kupovine skupih automobila predložio je da se u Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu uvrsti i odredba po kojoj će se 5 posto od vrijednosti svakog kupljenog službenog automobila izdvajati u Fond. Prijedlog je prihvaćen, pa bi po toj računici kabinet Željke Cvijanović trebao uplati oko 32.000 KM za liječenje oboljele djece u inostranstvu.

Pojedini ministri i načelnici opština odustali su tada pod pritiskom javnosti od kupovine novih automobila. Mnogi su se odlučili za kupovinu jeftinijih vozila od kojih bi, prema procijenjenoj vrijednosti iz tenderske dokumentacije, gotovo duplo skuplji trebali biti novi automobili za kabinet Željke Cvijanović.

Nabavka nije podijeljena u lotove, što znači da će se ugovor zaključiti samo sa jednim ponuđačem koji ispuni tražene uslove za svih pet vozila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments