Kad je pravo vrijeme za stečaj velikih dužnika i ko dolazi poslije GRAS-a?

Sarajevsko preduzeće GRAS u narednom periodu, izvjesno je, otići će u stečaj, a tim putem mogli bi poći i brojni drugi subjekti iz tog sektora.

Aziz Šunje , profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i ekspert za javne kompanije, kaže kako postoji pravi momenat kad treba proglasiti stečaj, a u konkretnom slučaju GRAS-a to je bilo prije desetak godina.

Šunje kaže kako se do stečaja došlo zbog lošeg menadžmenta, ali da se s odgovarajućim stečajnim upraviteljem i pravom vizijom sve može dovesti u dobro stanje.

“U konkretnom primjeru GRAS-a, bolje bi bilo da je stečaj nastupio mnogo ranije, kad je vrijednost dugovanja prerasla vrijednost imovine. To je bilo prije desetak godina”, izjavio je on.

Šunje kaže da je on pobornik toga da ono što je javno dobro mora biti u rukama države, samo je pitanje kvaliteta upravljanja tim javnim sektorom.

“Da bi se osigurao određeni kvalitet upravljanja javnim sektorom, ta preduzeća je potrebno diferencirati od političkih partija na vlasti, na način da ta preduzeća vode profesonalni menadžeri, koji znaju šta je biznis”, kazao je Šunje.

Pandemija je bila dodatni uteg na leđima javnog sektora, a pomoć vlade, smatra Šunje, trebala je biti izdašnija i selektivnija.

GRAS je po raznim osnovama dužan najmanje 300 miliona KM, a od toga je dug prema Poreznoj upravi FBiH veći od 130 miliona.

Rekordni dužnik na listi Porezne uprave su Željeznice FBiH koje po pitanju poreza duguju oko 200 miliona KM. Jesu li one sljedeće u redu onih koji čekaju stečajnog upravnika?!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79