Kad putujete u zemlje EU: Pileći bataci su strogo zabranjeni, ali žabljih krakova i puževa možete unijeti…

Namjeravate li putovati u Hrvatsku, trebate imati u vidu da je ova država od početka 2023. godine 20. članica eurozone i nova članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja robe i ljudi u svijetu, pa su tako stupila na snagu i nova pravila koja su u 90 posto slučajeva slična za sve zemlje Šengena, dok može biti malih razlika u ograničenjima za duhan, navedeno je na zvaničnoj stranici UIO.

Kazne za prekršitelje mogu biti drakonske

Kazne za prekršaje ovih ograničenja mogu biti drakonske, pa je dobro pripremiti se na vrijeme i podsjetiti se navedenih ograničenja.

Roba u ličnoj prtljazi putnika podrazumijeva lične stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnog prebivališta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prenosni električni uređaji (mobilni telefon, laptop) i slično za ličnu upotrebu putnika ili članova njegove porodice.

Za navedenu robu, koju uvoze putnici s prebivalištem izvan carinskog područja EU, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobođenje od uvozne carine i drugih javnih davanja – stoji u saopćenju UIO.

Nekomercijalna roba koja se uvozi u ličnom prtljagu putnika koji putuju iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i akciza pod uvjetom da lični prtljag ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga.

Oslobađenje od plaćanja carine, PDV-a i akciza odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne prelazi 430 eura za putnike u pomorskom i zračnom saobraćaju, 300 eura po putniku za ostale vrste prevoza, 150 eura za putnike mlađe od 15 godina, nezavisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

– Pređe li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba. Isto tako, nije dopuštena kumulacija ukupne vrijednosti robe na koju se može ostvarivati pravo na oslobođenje na dvije ili više osoba – navode iz UIO.

Što se tiče duhanskih prerađevina, ističe se da putnici u vazdušnom saobraćaju u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima saobraćaja.

U zračnom prijevozu dozvoljeno je unijeti 200 cigara, 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju drumskim ili željezničkim prijevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stav 2. Zakona o taksama – stoji u saopćenju UIO.

Alkoholna pića, namirnice životinjskog porijekla

Kada su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede za sve vrste prijevoza – svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litre vina i dvije litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jedan litar jačih alkoholnih pića.
Također, carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio ličnog prtljaga putnika, tako da uopće nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma proizvoda iz ribarstva, uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica, pod uvjetom da je svježa riba eviscerirana – izvađena joj je utroba.

Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do dva kilograma po osobi.

Do dva kilograma dozvoljeno je unijeti mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga, uz uvjet da ne zahtijevaju držanje u frižideru prije otvaranja – navode iz UIO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79