Kad rođak zapošljava: Direktorova rodica dobila posao, dok magistar prava radi kao konobar!

Javno preduzeće Grijanje Kakanj raspisalo je konkurs o postupku prijema u radni odnos radnika na neodređeno radno vrijeme uz uslov probnog rada.

Na mjesto radnika VSS Referenta opštih, pravnih i kadrovskih poslova primao se jedan, prvorangirani kandidat, a drugi kandidat se našao na rezervnoj listi, piše crna-hronika.info.

Direktor Mirnes Bajtarević na osnovu potreba preduzeća, a u skladu sistematizacije radnih mjesta raspisao je konkurs 26.2.2020. godine, a koji je trajao osam dana od dana objavljivanja. Na konkursu se prijavilo 17 kandidata, od čega su 4 kandidata imala nepotpunu dokumentaciju, a preostalih 13 su ispunjavali konkursom tražene uslove.

Pristupilo se pismenom dijelu ispita, na kojem se našlo šest kandidata od kojih je samo dvoje uspješno položilo pismeni dio ispita i steklo uslov da se pristupi na intervju.

Na intervju su pristupila dva kandidata, a komisija je bodovala pismeni ispit, radno iskustvo, te intervju.

Magistar prava radi kao konobar u Kaknju

Nakon položenog pismenog ispita prvoplasirani je bio Mirnes Čolak, magistar pravnih nauka sa prosjekom ocjena 9.5. Čolakova porodica je i šehidska porodica, pa su bodovi po ovom osnovu morali biti dodijeljeni ovom kandidatu.

Posebno bolna činjenica je da Mirnes Čolak, iako magistar prava, radi kao konobar u Kaknju, piše crna-hronika.info.

Drugi kandidat je Čizmić Dinka, koja je u rodbinskoj vezi sa direktorom Bajtarevićem.

Direktor Grijanja Kakanj je već nekoliko puta prijavljivan zbog zloupotrebe položaja, o čemu svjedoči naš sagovornik, koji je želio ostati anoniman.

Ovo ipak direktoru ne predstavlja prepreku da iskoristi svoj uticaj nad konkursnom komisijom i da na intervjuu Čolak bude ocijenjen sa minimalnim brojem bodova, dok drugoplasirani kandidat Dinka Čizmić nakon intervjua ostvaruje ukupno veći broj bodova od Čolaka zbog čega je primljena na gore navedeno radno mjesto.

Pozivamo nadležne institucije da provjere ovaj slučaj zapošljavanja u javnom preduzeću, te provjere sve učesnike ovog mogućeg kriminalnog djela.

Da li će ovo biti još jedna priča koja će biti ,,gurnuta pod tepih”, a Čolak još jedan visokoobrazovani mladić koji će razmišljati o odlasku iz domovine, ostaje da vidimo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79