Kad se hoće sve se može: Ministar Mitrović odbio pratnju, vozi ga vozač iz njegove firme

Štićene osobe koje imaju pratnju tokom 24 sata u BiH razvrstane su u tri kategorije i u zavisnosti od toga prati ih različit broj policajaca, a samim tim i službenih automobila što utječe i na troškove pratnje.

Među njima su članovi Predsjedništava BiH, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministra BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, članovi Kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te osobe za koje direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela donese odluku da su pod zaštitom, kao i strani zvaničnici.

Priča o bespotrebnim troškovima koji se gomilaju ponovo je aktivirana nakon što je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković snimljena kako poslije radnog vremena u službenom automobilu s pratnjom obavlja kupovinu.

Ona se naknadno pravdala kako ona kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH mora imati pratnju i da je ne može odbiti.

Da ministri mogu odbiti pratnju dokaz je ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović. On je, kako je potvrđeno Patriji, jedini ministar u ovom sazivu Vijeća ministara koji je odbio pratnju, a i vozač dolazi iz Bijeljine iz njegove privatne firme.

On je i ministar sa najmanje savjetnika, ima ih samo dvoje.

Inače, Vijeće ministara BiH godinama odbija razmotriti reduciranje liste osoba koje bi bile pod zaštitom 24 sata, a što predlaže i sama Direkcija, a što bi donijelo milionske uštede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79