Kad se službena auta policije koriste u privatne svrhe: Na dženaze može, u banju ne može

Policijska auta u pravilu se koriste isključivo za obavljenje službenih poslova i zadataka. Međutim, u praksi to često nije slučaj, kako kod nas tako ni u svijetu, i ponekad dolazi do zloupotreba.

Toga nije pošteđen ni MUP Kantona Sarajevo, a upravo je ovom problemu posvećen i jedan dio sjednice Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara KS, održane u februaru ove godine.

Naime, jedno od pitanja članova odbora upućenih policijskom komesaru MUP-a KS Nusretu Selimoviću odnosilo na praksu korištenja policijskih vozila u privatne svrhe. Upitan da li je policijski službenik A. P. imao njegovo odobrenje za korištenje auta, komesar je odgovorio potvrdno, ali je istaknuo kako smatra da je za vrijeme dok je on na čelu Uprave policije mogućnost korištenja vozila u privatne svrhe svedena na minimum.

Služebenim vozilom u vrtić

Članovi Nezavisnog odbora kazali su da je slična situacija bila i za vrijeme prethodnog komesara, te su tom prilikom iznijeli interesantne podatke iz ranijeg perioda.

Tako je, kako se moglo čuti na ovoj sjednici, policajac I. N. disciplinski kažnjen jer je službenim automobilom išao u neko lječilište, odnosno banju, dok je jedno od vozilo korišteno kako bi se dijete policijskog službenika A. M. dovozilo u vrtić.

Tragom ovih informacija zatražili smo od MUP-a Kantona Sarajevo informaciju o tome da li se i pod kojim uslovima službena auta mogu koristiti i u privatne svrhe.

Iz MUP-a KS su nam odgovorili da je ova oblast regulisana Instrukcijom o izgledu, obilježavanju, opremi u vozilu, registraciji i korištenju vozila Uprave policije MUP-a KS.

U pravilu se, kako su nam kazali, službena vozila koriste isključivo za obavljanje službenih poslova i zadataka.

Postoje, međutim, i izuzeci od tog pravila, pa se tako, uz saglasnost komesara službena auta mogu koristiti i za protokolarne usluge, odnosno prijevoz delegacija i gostiju Uprave policije, u skladu sa programom njihovog boravka, za prijevoz u slučaju teške bolesti zaposlenika, kao i prijevoz članova uže porodice u slučaju smrti zaposlenika Uprave policije.

– Također, službena vozila mogu se koristiti za prijevoz sindikalnih aktivista u skladu sa odredbama važećeg Kolektivnog ugovora za između Vlade KS i Sindikata policije, te za prijevoz uposlenika Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo – navodi se u odgovoru MUP-a na naš upit.

Teško kontrolirati 300 vozila

Ukoliko se vozilo koristi u privatne svrhe bez saglasnosti i odobrenja ili ukoliko se vozilo za koje je data saglasnost ili odobrenje zloupotrebljava, provodi se disciplinski postupak i izriče se disciplinska kazna.

Selimović je na već pomenutoj sjednici Nezavisnog odbora istaknuo da se dešava da pojedini službenici koriste službeno auto u privatne svrhe npr. kada kolegi umre otac ili majka i koristi se službeno vozilo da se ode na sahranu/dženazu.

Naglasio je i da je teško kontrolisati korištenje 300 službenih vozila, te kazao kako je odgovornost na rukovodiocima organizacionih jedinica koji imaju i previše posla tako da se ne mogu u potpunosti baviti i tim piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79