Kad se tešanjskoj vlasti skine maska: ‘CAR ŠEMSO JE GO!’

Kad se tešanjskoj vlasti skine maska: ‘CAR ŠEMSO JE GO!’


Šemsudin Mehmedović (SDA), provincijski političar koji je dogurao do zastupnika u Parlamentu BiH, nakon 30 godina političke karijere, uhvaćen je in flagranti. Napravio je grešku i ostavio trag. Kada smo mu skinuli masku, uvjerili smo se da je car go: otkrili smo, ustvari, njegovu zapovjednu odgovornost u udruženoj sramnoj zamjeni zemljišta (USZZ) između Općine Tešanj i firme HG, u kojoj je lokalni tajkun i općinski vijećnik Vahdet Hrvić (SDA) prokurist, a njegovi sinovi vlasnici. Zbog slične zamjene zemljišta optužen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi saradnici, kao i sudski vještak koji je radio procjenu zemljišta. Objavljujemo i živopisne portrete ostalih (važnijih) učesnika USZZ-a: Senada Subašića (SDA), predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj koji je, pravdajući ono što se opravdati ne može, napravio salto mortale, i, naravno, općinskog načelnika Suada Huskića (SDA), političara koji nema onu stvar

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ

(Ovo je prilog za sinopsis za dokumentarni film: PREVARA U VRIJEME KORONE)

TP (tužiteljska pažnja): Ovaj tekst može sadržavati inkriminacije zbog kojih se u civiliziranim državama može otići na dugogodišnju robiju. Preporučuje se pažnja kada su u pitanju tužitelji, istražitelji, policajci i ostali predstavnici organa gonjenja.

Rječnik manje poznatih riječi i izraza: USZZ

Ovaj rječnik, inače, ide na kraju, ali za razumijevanje čitave priče nužno ga je navesti na početku. Šta je, dakle, USZZ, skraćenica toliko popularna u Tešnju u posljednje vrijeme? Toliko je popularna da su je neki opaki frajeri (uskoro) odlučili postaviti na Wikipediju, a tamo će pisati: “USZZ je skraćenica za udruženu sramnu zamjenu zemljišta; pljačka ‘po zakonu’.  Termin nastao u Tešnju početkom 2020. godine sa jasnom aluzijom na UZP (udruženi zločinački poduhvat).”

Nisu, međutim, Tešnjaci izmislili toplu vodu. Nisu oni ekskluzivni vlasnici ove podvale koja u svojoj biti označava prevaru “po zakonu”. Slične stvari radili su i na drugim mjestima, u Sarajevu naprimjer (slučaj Radeljaš) i Čapljini gdje je pola općinske uprave pod istragom. Bogati i razvijeni Tešanj, međutim, nije želio da se bruka, pa se i korupcija morala raditi u velikom stilu, po “europskom modelu”. Uzor je, naime, pronađen u Europskoj uniji, u Hrvatskoj, odnosno zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću od kojeg su gotovo sve prepisali, a ekstra su korištene i neke inovacije. U Tešnju je operacija USZZ-a izvršena na posebno drzak i bezobrazan način, pa se autorstvo ovog patenta za područje BiH, komotno može pripisati upravo tešanjskoj općinskoj vlasti. A i nije im prvi put, doduše.

Uzor: Milan Bandić

Zašto je Milan Bandić uzoriti gradonačelnik? Zato što bi ovaj višestruki USKOK-ov optuženik mogao biti uzor za svog kolegu u Tešnju i ostale učesnike USZZ-a (udružene sramne zamjene zemljišta)?

U oktobru 2014. godine, u zajedničkoj akciji hrvatske policije i USKOK-a, uhapšen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On i još 18 osoba završili su u istražnom zatvoru zbog sumnje u niz koruptivnih djela kojima su, navodno, oštetili gradski i državni proračun (budžet), kao i zbog zloupotrebe ovlasti i položaja, te trgovanja utjecajem. Zagrebačkom gradonačelniku se, pored ostalog, stavljala na teret sumnjiva zamjena zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Bramgrad na čemu je zagrebački budžet oštećen za 20,3 miliona kuna (pet miliona KM). Naime, grad je s tom tvrtkom u januaru 2012.  zamijenio zemljište na Trnju za parcelu na Peščenici koje, kako stoji u optužnici, nisu bile ni približno iste vrijednosti.

(Uzoritom gradonačelniku vratićemo se na kraju ove priče.)

Anatomija prevare “po zakonu”

Pravnici znaju: kada se u krivičnom postupku dokaže namjera okrivljenog u počinjenje krivičnog djela, osuđujuća presuda je izvjesna. Slijedi opis tešanjskog USZZ-a i njegovih glavnih učesnika. Koristili smo jednostavan jezik, tako da i đaci u osnovnoj školi, čak i oni sa kupljenom diplomom i ptice na grani – mogu shvatiti u kom grmu leži zec. Ne zaboravimo: namjera.

Hronologija, dakle.

Prije 10 godina (2010.) općinska uprava Tešanj pokrenula je kreditnim sredstvima izgradnju kanalizacionog sistema. Taj projekat se i danas uvelike realizira, a predstoji i nastavak ogromnih preostalih radova.

U realizaciji tog projekta, Općinsko vijeće je 2015. godine donijelo Odluku da se proglasi eksproprijacija nad zemljištem na kome se planira izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

Na osnovu te Odluke, organi izvršne vlasti pristupaju otkupu zemljišta na kome je po projektu predviđena izgradnja tvornice za preradu otpadnih voda, i od sedam vlasnika otkupljuju 15.298 kvadratnim metara. I tu su stali. Preostalo potrebno zemljište od 18.350 kvadrata nisu mogli otkupiti jer vlasnik nije htio obeštećenje u novcu, nego je izričito i pod prijetnjom dugogodišnjeg (?!) suđenja i zaustavljanja čitavog projekta kanalizacije, tražio zamjenu tog zemljišta za 8.500 kvadratnih metara najatraktivnijeh zemljišta u Jelahu. Pri tome je čak odredio cijenu svog zemljišta na Kraševu u visini 26,50 KM po kvadratnom metru (procjena koju mu je dao vještak Jasmin Halilović iz Maglaja).

Pošto je tom ucjenom proces otkupa zaustavljen, u januaru ove godine u toku eksproprijacije, načelnik Općine Vijeću priprema Informaciju sa hodogramom prethodnih dešavanja i od Vijeća traži da se Zaključkom opredijeli: da li da ide u proces otkupa zemljišta putem suda kao i za još četiri tako otkupljene privatne parcele, ili da se udovolji zahtjevu za zamjenu zemljišta.

Ova priča ne bi bila interesantna da se iz načelnikove informacije nije saznalo da je vlasnik građevinskog zemljišta građevinska firma HG, d.o.o., a vlasnik te firme (ustvari – prokurist, kako piše u sudskom rješenju)  je aktualni vijećnik SDA u Općinskom vijeću Tešanj Vahdet Hrvić, što je svu javnost zaprepastilo. To je bio šok, jer ta firma koja inače gradi komercijalne stanove, na toj lokaciji nije imala nikakvog interesa za zemljištem jer se ono nalazi potpuno izolovano od svih naselja. I tu se počinju redati mnoga pitanja, a istovremeno odmotavati klupko ucjene lokalne uprave od strane njenog vijećnika.

Istražujući ovaj slučaj, ispostavilo se da se ovaj vijećnik i prokurist u HG-u, uporedo sa otkupom zemljišta od strane organa izvršne vlasti, kod vlasnika zemljišta utrkivao u otkupu parcela i od njih otkupljivao zemljište na kome je planirana gradnja kolektora, a sa općim ciljem da ucijeni lokalnu upravu za zamjenu tog zemljišta za atraktivno zemljište u Jelahu, a koje je realno drastično skuplje. Pored toga, s obzirom koliko je vremena taj proces trajao, jasno je da je vijećnik čitavu ucjenu više godina unazad planirao, pripremao i korak po korak realizirao. Jasno je i da je za svoje skrivene namjere angažirao i vještaka za procjenu zemljišta sumnjivog morala koji je zemljište u Kraševu precijenio, a u Jelahu podcijenio. Tako je konačni izračun zamjene zemljišta proizašao tako da Općina ovom vijećniku pored traženog zemljišta još duguje razliku u visini 6.942,50 KM (zemljište u Kraševu 487.192,50 KM, a u Jelahu 480.250,00 KM). Dokaz za ove tvrdnje nerealnih procjena vrijednosti zemljišta su kupoprodajni ugovori kod općinske pravobraniteljice Arijane Brkić za ostale susjedne parcele koje su po kvadratnom metru plaćane daleko jeftinije: 9,43 KM, 9,74 KM, 7,41 KM, 13,50 KM, 9,68 KM, 10,19 KM, 13,81 KM. Spornu parcelu u vlasništvu HG-a sudski vještak građevinske struke Jasmin Halilović procijenio je na 26,55 KM.

A što se tiče zemljišta u Jelahu, pravobraniteljica raspolaže dokumentima koja potvrđuju da su slična zemljišta po metru kvadratnom plaćana i po 174 KM (u odnosu na 56,50 KM koliko ga cijeni HG i njen procjenitelj. Kada bi se prodaja realizirala javnim pozivom, cijena bi bila i daleko veća. Druga činjenica nerealne procjene je da je za zemljište u Jelahu lokalnoj upravi i svim vijećnicima pristigla i zvanična ponuda od druge lokalne firme (Farex) koja za isto zemljište u Jelahu nudi najmanje 100 hiljada KM vise od HG-a, a koju su vijećnici odbili. Bahato je i do sada neviđeno da u čitavom ovom slučaju HG određuje cijenu i svoje zemlje i zemlje koju potražuje – što kod institucija lokalne uprave prolazi!

Većina vijećnika  u Općinskom vijeću Tešanj je opušteno (a to znači bez ikakvih skrupula), usvojila USZZ, jer su pogrešno procijenili da je ovaj koruptivni posao dizajniran tako da će (a) proći ispod radara javnosti, (b) da građani nisu dovoljno inteligentni da prepoznaju prevaru i (c) da će pravosuđe vječno počivati na principu potkivanja – modela koji je uspostavio šef VSTV-a Milan Tegeltija.

USZZ je u Općinskom vijeću usvojen 10. februara ove godine, u trenutku kada se korona virus počeo ozbiljno širiti po Europi. Idealno da sakrije tragove, reklo bi se. Srećom, upravo je suprotno – ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvjerka pokaže svoj trag.

Vahdet Hrvić (SDA), ‘kontroverzni biznismen’: Šejtanski posao

Dvorski neimar. Njegovi sinovi se vode kao vlasnici favorizirane građevinske firme HG, a sam Vahdet je u firmi prokurist. To, uprošćeno, znači da ima sva prava ali skoro nikakvu odgovornost.

Niko u tešanjskoj čaršiji ne vjeruje da je Vahdet Hrvić toliki frajer da bi sam mogao smisliti prevaru koju niko neće primijetiti. Morao je postojati mentor koji se sakrio u grmu. Hrvića, njegovog mentora i (ostale) kreatore USZZ-a odalo je nestrpljenje. Nakon  jalovog pokušaja legalizacije ove prevare na sjednici općinskog vijeća u ljeto prošle godine, februar 2020. donio je paniku. Vrag je odnio šalu i nipošto se više nije smjelo oklijevati. Trebalo je bez odlaganja i na brzinu ‘završiti posao’. Ne samo zato što je ovo izborna godina. Brzina je, međutim, šejtanski posao – što je Vahdet Hrvić trebao da zna jer svakog petka ide u džamiju. Ako ne zna, saznaće, inšallah.

Hrvić je, kao što smo vidjeli, većini vijećnika u Općinskom vijeću nešto uradio  – ‘u zdrav mozak’! No, oni se nisu opirali toj bludnoj radnji. Sve je urađeno uz pristanak vijećnika. Dobrovoljno. Kako je to moguće? S čime to usporediti? Možda sa jednom anegdotom s kraja tridesetih godina prošloga stoljeća. Desio se, dakle, slučaj silovanja (svih) deset časnih sestara u jednom samostanu u Italiji. Policija je došla na očevid i ustanovila da je, ustvari, silovano devet, a da desetu časnu sestru silovatelji nisu ni pipnuli. Kada su je istražitelji upitali zašto su baš nju poštedjeli, odgovorila je: “Ja nisam htjela”. Tako je i sa ‘časnim’ vijećnicima u OV Tešanj koji su pristali na USZZ – imali su izbor. Mogli su reći ‘ne’ i ne dignuti ruku. Oni su rekli ‘da’ i dobili ‘u zdrav mozak’. Ali, pošto su se ‘časni’ vijećnici  podali i taj blud uradili uz pristanak, nema krivičnog djela. Sve je “po zakonu”. Da li su vijećnici dobili neku kompenzaciju za svoju poslušnost, nije predmet ovoga teksta. Novinari svojim istraživanjem samo ukazuju, a neki drugi zakonski (de iure) istražuju.

‘Časni’ tešanjski vijećnici su, prema tome, izgubili dignitet. Postali su karikature onoga čime se bave. Situacija je, na kraju, postala vrlo jasna: većina vijećnika išla je linijom manjeg otpora, vodeći se motom ‘za ideale ginu budale’. Pri tome su ‘budale’ onih šest vijećnika koji ‘nisu htjeli’, a navode se na kraju ovoga teksta. Ostalih 18 su ‘časni’.

‘U zdrav mozak’  –  “po zakonu”.

Silovanje  – “po zakonu”.

Vahdete, majstore!

U ovom trenutku se Vahdetu Hrviću zaista može čestitati. No, šta će se dogoditi ako se pravosuđe uistinu počne baviti svojim poslom? Vahdet bi tada mogao postati Pedro. Neka visi Pedro! Hrvić bi, naime, mogao dobiti ulogu žrtvenog jarca (ili njegovi sinovi koji su vlasnici HG-a i koje je uvalio), a režiseri USZZ-a bi se (opet) posljednji smijali. Slično aktualnoj aferi oko uvoza respiratora gdje je vrlo vjerovatan epilog: uzgajivač malina i uvoznik respiratora Fikret Hodžić će da visi, jer je on Pedro, a Fahrudin Solak, Fadil Novalić and company će nastaviti da rade svoj posao, jer oni nisu doktori i ne razumiju se u medicinu.

Senad Subašić (SDA), predsjednik Općinskog vijeća Tešanj: Salto mortale!

Svi su govorili da je Senad Subašić dobar čovjek i da nije peder. A onda je ušao u politiku, i debelo se zajebao. Izgubio je zdravlje i vlastitu ženu. Ali, nema nazad. Znate ono “dao sam banku da uđem u kolo, a sada bih dao pet da iz njega izađem”? No, kolo se zavitlalo…

Ali, onda oni koji kolo vode (SDA) odjednom imaju zahtjeve koje njegov želudac teško može svariti. I tako dođosmo do udružene sramne zamjene zemljišta (USZZ). Kada su kolovođe naredile da se ima sagnuti kičma i glasati za poniženje, tj. opciju kojom Vahdet Hrvić ucjenjuje Općinu, Senad Subašić je na sjednici Općinskog vijeća Tešanj održao nadahnut govor. Govor koji obećava. Obećavao je, nažalost, samo na prvi pogled, jer se na kraju posuo pepelom i popustio ucjenama. Za govornicom je, između ostalog, rekao i ovo:

Da je ovo teška tačka i da je ovdje teško donijeti odluku, to svakako stoji. U svojih osam godina imao sam situacija u kojima sam bio u velikoj dvojbi, ali sam uvijek ipak glasao u uvjerenju da biram pa ponekad i manje zlo od većeg. E, sad sam stvarno u nekakvoj dilemi, da, evo, da vam kažem da se s nekim stvarima zbilja ne mogu pomiriti. Očigledno je dakle da je ovdje borba interesa između javnog i privatnog. Privatni interes je nažalost na zakonit način dolazi u posjed nekretnina na kojima smo mi već proglasili javni interes. Ostaje pitanje je li moralno kupovati zemljište nad kojim je proglašen javni interes i tako steći uslove da ucjenjuješ vlastitu zajednicu. Da li je to moralno, ja neću suditi. O tome sudite vi, o tome nek sude i naši građani, i to je teret koji se mora ponijet pred Gospodara. (…) Dakle, koje su dileme? Ako glasam za varijantu “a” koja podrazumijeva eksproprijaciju uz naknadu u zemljištu, glasam za ucjene, podržao sam postupke onih koji vide isključivo o vlastiti interes i koji ne mare koliku štetu nanose vlastitoj zajednici. Ako glasam pod “b” koja podrazumijeva eksproprijaciju i naknadu u novcu, onda dovodim u pitanje nastavak realizacije projekta kojim smo svi intenzivno zaokupljeni već dva mandata. Napominjem, sasvim je nedvojbena prijetnja vlasnika zemljišta da će u ovom slučaju koristiti žalbe i odugovlačiti postupak duži niz godina – ako mu se ne izvrši naknada u zemljištu i na lokaciji koju je odabrao. Takođe napominjem da smo u ovaj projekat prikupljanja i  prečišćavanja otpadnih voda na Kraševu dosad uložili 11 miliona i da je to projekat koji je najvjerovatnije izaći na cca 25 miliona. I to su uglavnom naši novci, i najveća dilema je da li sad sve to stopirati i čekati da nas neko žalbama ili ne znam kojim postupcima,  razvlači pet-šest godina. I da Pravobranilaštvo i službe koje treba da rade na eksproprijaciji, gube vrijeme. I, s druge strane,  imamo još jedan privatni interes, koji je sa mojih mjerila moralnosti – isto pogan, podjednako (ovdje je Subašić bio malo konfuzan jer nije govorio o imenima, op. aut.). Dakle, “ja ću vama dati ovo, ako vi meni ono”. Taman posla. Ako je dobar i ako voli ovu zajednicu – neka kupi. Od ovog vlasnika neka kupi da mi idemo dalje. Stavlja nas u nevjerovatnu poziciju ne vodeću računa o tome i ne imajući na umu naš interes, nego vlastiti. Imali smo već to kod njega i ne znam već kod koliko privrednika. (…)

Senad rek’o, pa porek’o. Pljunuo, pa polizao. Jer, nakon ove (samo na prvi pogled) sjajne diskusije, predsjedavajući tešanjskog vijeća Senad Subašić, očajnički se boreći protiv samoga sebe, digao je ruku za odluku za koju je pet minuta ranije rekao: ‘taman posla’, koja je ‘pogana’, kojom se ‘pristaje na ucjene’, kojom se ‘nanosi šteta vlastitoj zajednici’, s kojom se ‘ne može pomiriti’… Rekao je, konačno, da  je to ‘teret koji se mora ponijeti pred Gospodara’. Subašić, dakle, računa na optimističku varijantu da će se za učešće u udruženoj sramnoj zamjeni zemljišta (USZZ), odgovarati tek na onome svijetu. I da će na ovome svijetu biti ‘pojeo vuk magarca’. Kakva zabluda! USZZ  nije samo odlična novinarska priča; to je prava poslastica za poštene istražitelje iz organa gonjenja. Jedan vijećnik (nezvanično) došao je čak na ideju da se USZZ predloži Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije, kao i Pravnom fakultetu, gdje bi studenti ovu temu izučavali kao studiju slučaja.

Subašić  je, jednostavno, podlegao i glasao za odluku kojom se pogoduje privatnom interesu Vahdeta Hrvića (SDA), vijećnika u istom Općinskom vijeću. Ni on, niti bilo ko drugi, nije spomenuo  Zakon o sukobu interesa, pogodovanje, trgovinu utjecajem, dovođenje  u zabludu, zloupotrebu položaja i slične trice i kučine iz Krivičnog zakona BiH.

Kako se zove ‘akrobacija’ koju je izveo Senad Subašić? Pa, salto mortale (salto mortale = sudbonosna ili opasna odluka; smrtonosni skok).

Šta je, pobogu, Senadu Subašiću trebalo pa da srlja grlom u politiku? Pare? Ne. Ovdje se radi o uspješnom biznismenu koji je pare već imao, a zaradio ih je svojim radom i one su halal. Falilo je jare. Jare je bilo vlast. Jare nije bilo halal.  Naravoučenije:  Kad želiš i jare i pare, moraš biti spreman na nuspojave. Srčani udar i razvod su samo neke od njih.  Vlast, taj strašni afrodizijak. Tako sladak, a tako gorak.

Da zaključimo: Senad Subašić, uprkos tome što je iz SDA i uprkos tome što je digao ruku za USZZ – nije lopov. Već samo pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu. Halalite mu.

Suad Huskić (SDA), načelnik Općine Tešanj: Bez ‘one stvari’

Nema muda (hadum). To je ključni nedostatak zbog čega će ovaj učitelj iz tešanjskog sela Karadaglije najvjerovatnije završiti političku karijeru. A nije da nije imao priliku. Stranka mu je obećavala svašta: nakon završetka drugog mandata na mjestu općinskog načelnika, smiješila mu se funkcija ministra u novoj federalnoj Vladi a bio je i u kombinaciji za premijera Zeničko-dobojskog kantona. Pomislio je da je pravo vrijeme da preuzme SDA u Tešnju. Na čelu te Općinske organizacije do tada je bio notorni Šemsudin Mehmedović koji se zbog stranačkih pravila nije mogao ponovo kandidirati za predsjednika. Suad Huskić vidio je, dakle, priliku i sa nekompromitiranom ekipom novih,mlađih stranačkih kadrova mjesecima po mjesnim odborima (uspješno) lobirao za mjesto predsjednika SDA Tešanj. On, treba i to reći, nije bio bespogovorni stranački poltron i imao je kakav-takav lični integritet. Mlada ekipa koja se okupila oko njega, ponovićemo, imala je pošten nijet i nije bila kontaminirana klijentelizmom. Sa njima je tešanjska SDA imala šansu da vrati staru slavu, jer bi sasvim izvjesno na općinskim izborima u oktobru mogla trljati ruke. Čak su ih i glavni biznismeni gledali sa simpatijama. I, kad se činilo da je Huskićev izbor na općinskoj stranačkoj konvenciji gotova stvar, sedam dana pred izbore iskusni politički hajduk Šemsudin Mehmedović izvlači keca iz rukava. Bio je to razgovor u četiri oka, nakon čega Huskić naprasno odustaje od kandidature za mjesto predsjednika lokalne SDA. Mladi poletarci iz njegovog  tima (koji su bili šokirani) ubjeđivali su ga da još jedanput  razmisli, ili, ako ništa drugo, da se bar pokuša izboriti za šefa stranačke Kadrovske komisije. No, Huskić je bio kategoričan: ne želi ništa. Nije imao muda. Time je izdao svoje stranačke prijatelje koji su za njega radili u kampanji i koji su sada došli u nemilost osvetoljubivog Šemsudina  Mehmedovića. Još uvijek nisu procurile informacije o tome da li je, i čime, Huskić ucijenjen. Mehmedović je, kao prvi čovjek Kadrovske komisije, nastavio da vlada uz pomoć novog predsjednika Stranke Amira Kurtića koji je iz istog sela kao i Mehmedović. Pristajući da, uz aminovanje većine vijećnika u Općinskom vijeću učestvuje u udruženoj sramnoj zamjeni zemljišta (USZZ) sa stranačkim tajkunom Vahdetom Hrvićem,  Suad Huskić izgubio je i ono malo integriteta što je imao. Nije mogao svojoj stranci reći ‘ne’, jer, rekli smo – čovjek je hadum.

Zbog svoje bezmudosti , tešanjski načelnik Općine mogao bi postati interesantan i za tužilaštvo: njegov lukavi pokušaj da USZZ (putem dva različita prijedloga koje je uputio Općinskom vijeću) stavi u zakonske okvire, neodoljivo zaudara na ono za što je uzoriti Milan Bandić i dobar dio njegove uprave završio na optuženičkoj klupi. Općinsko vijeće Tešanj je na kraju većinom glasova prihvatilo nemoralnu zamjenu zemljišta, mada se iz aviona vidi da se radi o koruptivnom dogovoru. Sve je, dakle, “po zakonu”. Na sjednici Općinskog vijeća, vijećnik Nermin Deljkić (SDP)  to je nazvao pravim imenom: pljačkom. Pljačka je, prema tome, izvršena “po zakonu”. Naravno da zvuči poznato:  “po zakonu” je ‘antologijska’  izjava Nedžada Brankovića koju je on dao Nerminki Emrić iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), odgovarajući na optužbe da se okoristio o politiku prilikom kupovine nekretnina. Sve je to opjevala i Dubioza kolektiv u svom hitu “Šuti i trpi!” (Podsjećanje: Brankovića je 2012. godine Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio optužbe da je iskoristio svoju funkciju direktora Energoinvesta kako bi kupio stana od 132 m2 u Sarajevu. Prema optužnici, on je stan vrijedan 260.000 KM platio certifikatima u protuvrijednosti 920 KM. U kupovini je posredovala Vlada FBiH, odnosno tadašnji premijer Edhem Bičakčić, Brankovićev stranački kolega. Njegovom je odlukom Brankoviću omogućeno sticanje stana kojeg su u konačnici platili Energoinvest i Vlada FBiH.)

Ali, i Suad Huskić konja za trku ima. I on ima izjavu kojom se ‘proslavio’. Odgovarajući na pitanje novinara BHT1 u vezi sa jednim slučajem koji je godinama potresao općinu Tešanj, a za koji je presudu donio i Ustavni sud BiH, tešanjski načelnik je izjavio: “Odluka Ustavnog suda BiH je bespredmetna.” Izjavio – i ostao živ! Da li je onda njegovo ušešće u USZZ – iznenađenje?

Jedan tešanjski biznismen koji se ubraja među vodeće privrednike u BiH, kao da je znao, prije dvije godine je rekao Huskiću: “Gjdje ti misliš raditi kad više ne budeš načelnik?” Stvarno, gdje?

Suad Huskić bio je dečko koji obećava. Kako je lijepo krenuo, mogao je postati ono što je Šemsudin Mehmedović oduvijek sanjao: predsjednik SDA BiH. Nije znao, siroti, da se bez ‘one stvari’ ne može u svatove. Jazuk.

Šemsudin Mehmedović (SDA), harambaša: Ni viagra više ne pomaže

Bio i ostao samo provincijski političar. To je bez sumnje najveći hendikep Šemsudina Mehmedovića, dugogodišnjeg tešanjskog šerifa. Za njega ne važi ona ‘da je bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu’. On je želio biti prvi i u selu (Tešanj) i u gradu (Sarajevo). Imao je i ozbiljne pokušaje. Sjećate se kada je na posljednjem stranačkom kongresu, uvelike precjenjujući svoje domete, pomislio da može biti predsjednik SDA BiH, pa izgubio od Bakira Izetbegovića sa 4:1? Čovjek je predugo u vlasti (30 godina) da više, jednostavno, od drveća ne vidi šumu.

Šemsudin Mehmedović, razumjeli smo, ne odustaje od mazohističkog poriva da bude prvi u gradu. Valjda se zato u posljednje vrijeme ovaj potrošeni političar očajnički bori da se u sarajevskim medijima prikaže velikim borcem protiv korupcije (u vrhu vlastite stranke). Posebno se jako naprezao da bude pametan u posljednjoj aferi oko Asima Sarajlića. Redala su se gostovanja: Aljazeera, N1, BHT, FTV… Tako je slatko govorio da bi i rahmetli Alija Izetbegović ustao iz mezara i naredio – Šemsu poštenjačinu za predsjednika! Ko o čemu, Šemso o poštenju. Ali, ljudi više nisu budale. Čovjek bi trebao promijeniti PR agenciju, nikoga više ne može impresionirati svojim pojavljivanjem na televizijama na kojima prosipa šuplju.  Čak ni mještane u svom selu Lepenici. Jer, Mehmedovića su iz centrale stranke odavno pustili niz vodu, a Bakir Izetbegović izbrisao je njegov broj iz svog mobitela. Mada je, dakle, formalno član državnog parlamenta, nikakav stvarni utjecaj nema. Ni viagra više ne pomaže. Njegov telefonski poziv više ne može zaposliti nikoga, osim, možda, jedino u Tešnju gdje je ostao siva eminencija u SDA. No, čak i u Tešnju – ako bi se sukobio sa interesima Izudina  Ahmetlića – Šemso bi ispušio. Stvarni vladar u Tešnju je upravo Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Oil grupe i vjerovatno najbogatiji čovjek u BiH. Izudin može da živi u kohabitaciji sa Šemsudinom. Ustvari, još uvijek može, jer mu u ovom trenutku smeta tek koliko i kamenčić u cipeli. Žulja ga, ali može da hoda sa tim kamenčićem. Ali, ako dobije žulj, Izo će otresti Šemsu. To se jedanput već dogodilo, i to kada je Ahmetlić ignorirao Mehmedovićevo insistiranje da se s njim pojavi na pregovorima kod Bakira Izetbegovića. Bilo je to prije nekoliko godina kada se Mehmedović iz petnih žila trudio da ojača svoju poziciju pred parlamentarne izbore. U društvu sa Ahmetlićem, njegova startna pregovaračka pozicija u centrali SDA bila bi znatno jača, a dobra pozicija na izbornoj listi izvjesna. Bio je to početak kraja Šemse Bonaparte. Kraj ere u kojoj si se mogao pohvaliti da poznaješ Šemsu.

No, da se vratimo na Mehmedovićevo aktualno samoreklamiranje u medijima u glavnom gradu. Na sarajevskom medijskom tržištu dobro se prodaje, jer se ‘bori protiv korupcije, demokratizaciju SDA  i mir u svijetu’. Ko ga ne zna, a u Sarajevu ga dobro ne znaju, skupo bi ga platio. Ali, u Tešnju ljudi nisu vesla sisali. Na najveći podsmjeh u njegovoj (izbornoj) bazi nailazi Mehmedovićevo licemjerno insistiranje na tzv. demokratizaciji SDA, odnosno, kako on kaže, ‘pospremanju’. Upravo zbog toga što nije ‘pospremio’ u vlastitoj avliji, ovaj državni parlamentarac nema pravo da drži lekcije u Sarajevu. Mehmedović  se u glavnom gradu ‘bori’ protiv istih stvari koje on čini kod kuće, u Tešnju. Valjda računa na to da ljudi imaju kratku pamet.

Koliko je Mehmedović vlastoljubiv i koliko je pohlepan za vlašću, ponajbolje svjedoči slučaj iz 2011. godine  kada je vrh SDA u Sarajevu donio odluku o tzv. deakumulaciji funkcija. Ko je, naime, bio u Predsjedništvu Stranke nije mogao istovremeno biti i na čelu nekog nižeg organa (kantonalnog ili općinskog odbora, naprimjer). Tada je to najviše pogodilo četiri visokopozicionirana stranačka funkcionera: Amira Zukića koji je istovremeno bio generalni sekretar SDA i predsjednik Općinske organizacije Centar Sarajevo, Sadika Ahmetovića (potpredsjednik SDA BiH i predsjednik Odbora u Srebrenici), Salku Sokolovića (potpredsjednik SDA BiH I predsjednik Kantonalnog odbora HNK i predsjednik SDA Konjic), i Šemsudina Mehmedovića koji je istovremeno bio potpredsjednik SDA BiH i predsjednik Općinskog odbora u Tešnju. Svi su ispoštovali odluku Centrale u Sarajevu –  osim tešanjskog kauboja. Ostao je na funkciji u Sarajevu, ali fotelju predsjednika Stranke u Tešnju od njegove zadnjice odlijepiti nije mogao niko. Mehmedović je osvetnički raspustio sve mjesne odbore SDA na području općine Tešanj i maknuo glavne ljude koji su tražili promjene. To su bili uspješni poslovni čovjek Haris Sejdić, profesor Adem Huskić (bivši načelnik Općine) i sociolog Rasim Omerbašić.

Mehmedović je tada mlađahnom i obrazovanog biznismenu Harisu Sejdiću zabranio da se kandidira za predsjednika mjesnog odbora. Na kraju ga je čak isključio iz Stranke, jer mu je upravo Sejdić (koji je bio nezavisan i bogat), predstavljao najveću opasnost. Bilo ko da se i našalio da ima iole veće ambicije u tešanjskoj SDA hijerarhiji, bio je neutraliziran.

U Tešnju, ako bi neko pokušao da bude kandidat/protukandidat, uslijedilo bi sljedeće: sumnjiva (kriminalna) lica bi mu počela obilaziti kuću, “budžetske patriote” i mnoštvo lažnih profila bi pisalo po FB da je izdajnik, lažni šejhovi bi pravili ‘zapise’ da ‘nagraišeš’, novopečeni muslimani bi mu otvoreno prijetili, za mater i oca bi našli načina da ih dobro nasekiraju, dijete bi iznenada počelo da dobija loše ocjene u školi, sestra bi dobila otkaz na poslu, ženi bi počeli da se javljaju razni muškarci na društvenim mrežama, viberu i sl., DB-ovci, AID-ovci i KOS-ovci bi u svakom lokalu i kafiću pričali da imaju pune fascikle i fajlove dosijea i raznih inkriminirajućih dokaza, svaka djevojka iz mladosti bi bila tražena da posvjedoči da je kandidat seksualni manijak, u tri dana bi imao 33 razne inspekcije – ukoliko je samostalni privrednik, policija bi ga zaustavljala i vršila detaljne kontrole, amidža bi poručio da mu je jedan ‘važan’ čovjek rekao da nije dobro što se to radi i da to ne treba raditi, da ne bi nekoga zaboljela glava. Na kraju bi najbolji prijatelj, žena, djeca, roditelji, bliža i uža familija, jednu večer došli i uglas povikali: “ŠTA NAS SVE JEBEŠ, UVIJEK TI NEŠTO SVOJE GONIŠ, VIDI ŠTA NAM RADE: ODUSTANI!” Status N.N.osobe na fb.

Općina Tešanj d.o.o. – ko je većinski vlasnik?

Zašto, konačno, Šemsudin Mehmedović nema legitimitet i kredibilitet da govori o pravdi i poštenju? Pa, upravo zato što je on na čelu USZZ-a, jer je bio predsjednik SDA Tešanj u vrijeme kada je smišljena i započeta ova pogana operacija. Sada je na čelu Stranke, rekli smo, Amir Kurtić, ali on je, jadan, politički impotentan, mada ni njegovo maslo nije za ramazana. ‘Zapovjednu’ odgovornost u slučaju USZZ  ima upravo poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Kadrovske komisije SDA Tešanj, Šemsudin Mehmedović. Jer, dva plus dva su četiri, zar ne?

Nego, šta je to Mehmedović ‘zapovijedio’?

Prvo je ‘na vrijeme’ postao vlasnikom zemljišta u Kraševu na mjestu gdje će se graditi budući kolektor za prečišćavanje otpadnih voda (sjetimo se: Općina Tešanj je još 2010. godine pokrenula izgradnju kanalizacionog sistema kreditnim sredstvima, a 2015. je donesena odluka da se proglasi eksproprijacija nad zemljištem na kojem će se graditi kolektor). Kako je znao da će se baš na tom mjestu u Kraševu graditi fabrika (kolektor) za prečišćavanje otpadnih voda? Pa, on je bio predsjednik stranke (SDA) koja je na općinskom vijeću izglasala odluku o tome. Mehmedović je, dakle, raspolagao sa tom povlaštenom informacijom. Onda je svoju zemlju u Kraševu, u januaru prošle (2019.) godine, Mehmedović  prodao firmi HG (ustvari, izvršio je zamjenu – vidi faksimil, prilog tekstu). Svojih 2146 kvadratnih metara, Mehmedović je u zamjeni računao po cijeni 28 KM po kvadratu, a vidjeli smo da je Općina Tešanj na toj lokaciji otkupljivala zemlju po cijeni od sedam do 13 konvertibilnih maraka. Da li je HG svjesno išao u gubitak? Ne, jer je znao da će sa tom zemljom koju je kupio (zamijenio) od predsjednika svoje stranke, ucijeniti Općinu Tešanj i zamijeniti je za tržišno daleko vredniju zemlju u Jelahu. Kako je Vahdet Hrvić (HG) znao da će Općina pristati na to? Pa, Šemsudin Mehmedović je zapovijedio vijećnicima da glasaju za USZZ. Faksimil ugovora između Šemsudina Mehmedovića (tada predsjednika SDA Tešanj) i tvrtke HG koji prilažemo uz ovaj tekst notorni je dokaz unaprijed smišljenog dogovora.  Eto, nacrtali smo.

Pitanje za učenike osmog razreda, one sa kupljenom diplomom i ptice na grani: U kom grmu leži zec? I, ko je zec? Ko je skriveni mentor?

Šemso harambaša. Za one koji mu tepaju, Hadžija. U narodu poznat i kao Šemso Akciza.

Nermin Deljkić (SDP), vijećnik u OV Tešanj: Zviždač koji remeti velike talove

Ono što su Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović u Narodnoj skupštini RS, to je ovaj hrabri momak u Općinskom vijeću Tešanj.                                                          Kada bi se bavio (političkim) reketom, Nermin Deljkić bi bez ikakve sumnje bio bogat čovjek, a ne nezaposlen. Mada se na prvi pogled čini da ga ne uzimaju za ozbiljno (jer je u svom ‘džihadu’ uvijek u manjini), sasvim je sigurno da od njegovog ‘lajanja’ neke velike igrače boli glava. Izvjesno je i da je on jedan od uzroka zbog kojih (zasad) neotkriveni i neprocesuirani kriminalci imaju podočnjake; sasvim je sigurno da se zbog njega nekim važnim facama priviđaju ljudi sa fantomkama na glavama koji u sitnim satima lupaju na vrata i viču: “Lezi dole, SIPA!” Jer, Nermin Deljkić remeti velike talove i čačka mečku. Kada bi njegov angažman podržala klimoglava većina u općinskom parlamentu, otvorila bi se Pandorina kutija. To bi bio domino efekat koji bi isprovocirao pravu lavinu. No, nikad nije kasno. Samo je Nermin Deljkić imao kredibilitet da povodom usvajanja USZZ-a izađe za govornicu i sa tri metra pljune u lice vijećnicima i njihovim šefovima, kao i svim ostalim učesnicima u USZZ-u. Citiramo ga:

Mene je stid što ovdje sjedim. Treba uslikati ovo vijeće i staviti na grupu na Facebooku  i napisati SRAM NAS BILO ako ovo prođe. (…) Vi gledate, vi znate da sam ja ovdje u pravu, i vi dalje opet ništa. Strašno. A pitate se zašto je 180 hiljada ljudi otišlo prošle godine? Stoosamdeset hiljada ljudi je ugradilo svoje živote da bismo mi ovdje danas pravili nekoga budalama! Sram vas bilo! Zagorčavate mi život! Tri dana ne spavam! (…) Ovo je krađa! Krađa, čovječe!”

Šta su nakon ovog nezapamćenog javnog sramoćenja učinili tešanjski vijećnici? Jesu li odgovorili na strašnu uvredu? Nisu ni trepnuli. Samo su obrisali Deljkićevu pljuvačku sa svojih obraza (kojih, ba, obraza?), nastavili sjednicu i glatko usvojili USZZ.

(Off the record, Nermin Deljkić raspolaže sa konkretnim dokazima o još nekim klijentelističkim manipulacijama unutar političkog i privrednog života u Tešnju, ali je odbio da o tome javno govori.)

Vijećnici u OV Tešanj (komada 18): “Za ideale ginu budale”

Za udruženu sramnu zamjenu zemljišta glasalo je svih 11 vijećnika iz SDA: Senad Subašić, Amir Kurtić, Kenan Turkeš, Mirsad Omić, Sedina Hodžić, Fahrudin Pezer, Šemsudin Klepić, Esmir Kotorić, Adem Kurdić, Kasim Huskić i, naravno, Vahdet Hrvić. USZZ su podržali  i vijećnici Stranke za BiH (Hajrudin Alić i Munevera Alić), kao i SBB-a Muris Hrnjić i Amir Piro. SDP se na Vijeću podijelio, pa su tri vijećnika glasali za USZZ, tj. za upute koje su dobili (Danijel Pašić, Elvir Pilav i Enes Hodžić), Nermin Deljkić i Hasan Galijašević su odbili stranačke instrukcije i bili protiv. Oba vijećnika iz ASDA bili su protiv usvajanja USZZ-a, a oni se zovu Fahir Solo i Edin Mahmutović. I oba BPS-ova vijećnika, Haris Jašić i Senad Hasambašić, glasali su protiv udružene sramne zamjene zemljišta (USZZ). Nezavisni vijećnik Mirano Jupić bio je odsutan sa ove sjednice.

Od 25 vijećnika koliko broji OV Tešanj, 18 ih je glasalo za USZZ. Znači li to da na djelu imamo institucionaliziranu korupciju? Zar vijećnike stvarno boli kurac o tome kakve odluke donose i šta javnost i građani o tome misle? Zar stvarno misle da im niko ništa ne može? Zar predsjednici stranaka misle da će vjećno ostati sakriveni iza kulisa? Misle li oni, zaista, da je na ovaj slučaj stavljena tačka?  Zar svi oni stvarno misle da nikad neće odgovarati za ovu bruku, i to ne samo “kod Gospodara”? Velahavle!

(Arijana Brkić je općinska pravobraniteljica u Tešnju, kojoj je upravo na spornoj sjednici produžen mandat za još četiri godine. To bi mogao biti bitan podatak u daljem razvoju ove afere.)

U Tešnju je otimačina legalizirana. Sve je “po zakonu”. Zapovjednici i učesnici tešanjskog USZZ-a nisu kriminalci, lopovi i prevaranti. Oni su samo nemoralni. Zasad.

Vahdet je sit, vijećnici su na broju. Kurban-Bajram sve bliži.

 

Završne napomene

Kao što smo obećali na početku, vraćamo se uzoritom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. (Zanimljivo je da je družina koja je zajedno sa njim 2014. godine uhapšena, brojala 18 ljudi. Ispade da je broj 18 u ovoj priči popularan, jer i broj vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj koji su glasali za USZZ, iznosi upravo 18.)

USKOK (nešto kao SIPA) tereti bivšu pročelnicu zagrebačkoga Gradskog ureda za imovinske poslove Ninoslavu Zeković i njenog bivšeg savjetnika Boru Kisjelicu da su uz pomoć vještaka Mirka Kožulja zloupotrebljavali svoj položaj i ovlasti. Prema optužnici, oni su manipulirali cijenama zemljišta pri zamjeni zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu tokom 2006. i 2007. godine za gradska zemljišta na Trnju, Jankomiru, Vrapču i Peščenici. Optužnicom su još obuhvaćeni Ante Barada i odvjetnici Pero Lozica i Davor Galetović, koji su vodili tvrtke koje su profitirale u spornim zamjenama zemljišta.

Optužnica na Županijskom sudu u Zagrebu potvrđena je  21. januara 2020.

Ovaj Bandićev patent preuzeli su, rekli smo već, i u BiH. Naziv patenta: USZZ. No, pošto je to učinjeno bez dozvole, na piratski način, nije halal. To znači da korištenje patenta u Tešnju, u konačnici, neće dobro završiti. Inšallah.

Kao što se vidi, sporne zamjene zemljišta u Zagrebu dogodile su se 2006., 2007. i 2012. godine. Bilo je “po zakonu”. Milan Bandić i njegovi saučesnici uhapšeni su 2014., a optužnica potvrđena tek 2020. godine. U Tešnju je Općinsko vijeće sporni zaključak o zamjeni zemljišta sa tvrtkom HG usvojilo u februaru 2020. “Po zakonu”. Vrijeme teče.

Tik-tak, tik-tak…

Prenosi Zosradio.ba


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija