Kada Bošnjak postane Srbin, a Srbin Hrvat: Zbog fotelje u Gradskom vijeću Sarajeva mnogi promijenili nacionalnost

Prema važećem Statutu Grada Sarajeva, Gradsko vijeće sastavljeno je od 28 vijećnika, a čini ga po sedam delegata iz četiri gradske općine.

Kako je navedeno u ovom dokumentu, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno će biti garantiran minimum od 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a redu ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Skaka ili Bogićević: Ovako bi trebalo izgledati Gradsko vijeće Sarajeva

Statut Gradskog vijeća

– Statut je jasan. Tamo stoji minimum od 20 posto, ali to ne znači da ih ne može biti više. Znači, u Vijeću najmanje treba biti po šest Bošnjaka, Srba i Hrvata, a redu ostalih pripadaju dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate – kazao je Safet Krajišnik, sekretar Gradskog vijeća.

Isto nam je potvrdio i Igor Gavrić, aktuelni predsjedavajući GV, dodajući da svaka općina mora ispoštovati taj nacionalni ključ. Inače, predviđeno je da se novi saziv Gradskog vijeća konstituira u roku od 30 dana od dana formiranja općinskih vijeća. Istražili smo kako su se izjasnili vijećnici u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu.

U ime Starog Grada, kao Bošnjaci izabrani su Seid Škaljić (NBL), Almedin Miladin (NiP), Vedad Deljković (SDA) i Muamer Mekić (SDP). Kao Hrvat se izjasnio vijećnik Vedran Dodik (SZG), a kao Srbi Jasmin Skorupan iz SDP-a i Srđan Simonović iz SDA.

Amra Zulfikarpašić (NS), Jasmin Ademović (NiP), Lajla Ćosović (SDA) predstavnici su Bošnjaka u Centru. Biljana Lazarević (NiP) i Dragan Stevanović (SDP) su uime Srba, dok se Nihad Uk iz NS-a izjasnio kao ostali, a Željko Majstorović iz PZP-a kao Hrvat.

Novi saziv

U Novom Sarajevu kao Bošnjaci izjasnili su se Elvedin Kokora iz SDP-a i Alma Čengić SDA, kao Hrvati izjasnili su se Marijela Hašimbegović iz DF-a i Danijela Šaht iz NiP-a, Srđan Srdić izjasnio se kao Srbin, a Mirela Dehverović iz NS-a i Samir Bejić iz NiP-a kao ostali. Potvrdio nam je to predsjedavajući OV Robert Pleše.

Predstavnici reda bošnjačkog naroda u Novom Gradu su Adi Škaljić iz NS-a, Bajro Biber iz BOSS-a i Alem Logo iz NiP-a, a vijećnici Drago Jurić iz Unije socijaldemokrata i Toni Vukadin iz NS-a izabrani su iz reda hrvatskog naroda. Samostalna vijećnica Enisa Spahić izjasnila se kao ostali, a Ratko Orozović kao Srbin.

Dodjela mandata

Konačno dobivene rezultate izbora u općinskim vijećima za Gradsko vijeće potvrđuje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, koja ovjerava da su izbori provedeni u skladu s Izbornim zakonom BiH, te izdaje uvjerenja gradskim vijećnicima kojima su dodijeljeni mandati prenosi Avaz.

Sastav Vijeća

  • Četvorka 18 vijećnika
  • SDA 4 vijećnika
  • DF 1 vijećnik
  • BOSS 1 vijećnik
  • SZG 1 vijećnik
  • USD 1 vijećnik
  • Spahić i Srdić samostalni

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79