Kada će BiH dobiti 600 novih graničnih policajaca?

Nezavisni odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je nedavno Izvještaj o Graničnoj policiji BiH.
U Izvještaju se, između ostalog, posebno se upozorava na problem nedostatka više od 600 policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH.

Da se stanje neće uskoro popraviti, svjedoči najava ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića koji je jučer, govoreći o budžetu institucija BiH za 2024. godinu, izjavio da će prijedlog tog ministarstva prema Vijeću ministara BiH podrazumjevati smanjenje u odnosu na ono što je bilo 2023. godine.

– Kada razgovarate sa bilo kim ko dolazi sa strane, eksternim ekspertima, a prije svega tu mislim na MMF, oni ukazuju, kada je riječ o institucijama BiH, da troškovi u smislu javne potrošnje iz godine u godinu neopravdano rastu. Zajedno sa kolegama, odnosno sa svojim timom unutar Ministarstva finansija i trezora BiH uradili smo određenu analizu i uvidjeli da su te preporuke, kada je u pitanju konkretno MMF i kada su u pitanju institucije BiH, na mjestu. Naime, imali smo trend rasta troškova za koji mogu da kažem da je neopravdan i počeli smo da razgovaramo sa budžetskim korisnicima u nadi da će oni to razumjeti – naveo je Amidžić, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Ti razgovori su, kako je dodao, trajali određeno vrijeme, nakon čega su preuzeli obavezu da urade prijedlog budžeta koji podrazumijeva nesmetano funkcionisanje svih institucija na nivou BiH, ali sa druge strane „podrazumijeva uvažavanje činjeničnog stanja da se stvarni ili realni život odvija u entitetima, kantonima i u opštinama“.

– S te strane smo pristupili tome i na racionalan način. Zamolili smo budžetske korisnike da kažu koje su to stavke gdje se može uraditi određena racionalizacija. Nismo dobili te odgovore. Sada je naša obaveza unutar Ministarstva da predložimo budžet koji podrazumijeva upravo ispunjavanje tih kriterija. Taj budžet se vjerovatno velikom broju njih neće svidjeti – istakao je Amidžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79