Kada će BiH dobiti injekciju za koronu i koju?

03.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ilustracije Pfizer i Moderna cjepiva protiv virusa Covid-19. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Najvažnije, ni jedna nije opasna po zdravlje čovjeka. Građani koji su za cijepljenje, u većini, podijeljenog mišljenja kada je vrsta injekcije u pitanju

Na samitu Evropske unije najviši dužnosnici Evropske komisije potvrdili su da će višak injekcija protiv Covida-19, koje je unija nabavila, biti doniran zemljama Zapadnog Balkana.

Kada i koliko će od postojećih injekcija doći na teritorij BiH, za sada postoje samo nagađanja. A evo što do sada znamo o postojećim injekcijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

 

Fajzerova, Moderna, Oksfordska, Sputnjik V, sve su to nazivi injekcija protiv Kovida-19, koje su u opticajuna tlu Evrope.

Prve dvije se razlikuju jer su rađene najnovijom tehnologijom. Uspješnost je čak 94 posto. Od 43 hiljade dobrovoljaca na kojima su testirane, primjećeni su tek lakši simptomi, poput crvenila ili groznice, javlja BHRT.

“To je umjetna injekcija i ona simulira virus i ubacuje se u naš organizam kao RNK, umotana u lipide i stupa u kontakt s našim ćelijama, a prije toga ona imitira s protein virus, to je onaj šiljak kojima virus probija naše stanice. Dakle, ona imitira taj šiljak od visrusa i izazove imuni odgovor. Znači, nije u pitanju dio pravog virusa, nego umjetna injekcija”, kaže Jasenko Karamehić, imunolog.

Fajzerova injekcija zahtijeva posebne uvjete. Za distribuciju i skladištenje ove injekcije potrebno je osgigurati hladnjake do minus 80 Celzijevih i bit će dosta skuplja u odnosu na druge.

Predviđanja su da će kompanija Fajzer i Moderna od prodaje injekcija u idućoj godini zaraditi čak 32 milijarde dolara. Pitanje je za koju ćemo se mi u BiH odlučiti?

“Čim se odobri u EU, kad IME odobri injekciju, onda će svaka zemlja na Balkanu vršiti svoj pregled, da svoje odobrenje, na nacionalnom osnovu to uradi također, i da se krene s narudžbama injekcije, za sada je glavni korak – odobrenje i regulativa”, govori Cristopher Vujić Tehlirian, medicinski direktor farmaceutske tvrtke Pfizer.

Za američku Modernu uvjeti skladištenja zahtijevaju -21 stepen, dok je za Oksfordsku potreban normalan hladnjak. To će značiti manju cijenu i veću pristupačnost.

U igri je i ruski Sputnjik V. Već postoje najave da bi ova injekcija mogla biti na području RS-a u februaru iduće godine. Stručnjaci kažu da je njena uspješnost do 96 posto, a radi se klasičnom metodom.

“Što znači da u sebi imaju dio virusa RNK koji ima nosač, to su uglavnom adanovirusi kojih je nekolio stotina i uglavnom su bezopasni za naš organizam. To je klasična injekcija”, kaže Karamehić.

Najvažnije, ni jedna nije opasna po zdravlje čovjeka. Građani koji su za cijepljenje, u većini, podijeljenog mišljenja kada je vrsta injekcije u pitanju.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su priopćili da je naša zemlja pozvana da iskaže potrebe za injekcijom protiv COVIDA-19 u okviru evropskog mehanizma nabavke.

Ovim pozivom, pored KOVAKS mehanizma, BiH se otvara mogućnost da bude dio evropskog mehanizma nabavke što je glavni preduvjet za sigurnu nabavku injekcije.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79