Kada će BiH dobiti redovnu avioliniju za Podgoricu?

Brojni Bosanci i Hercegovci svake godine odlučuju da provedu svoje godišnje odmore u Crnoj Gori, a da bi došli do primorske države, moraju proći neugodan put.

Poznato je da je put do graničnog prijelaza Šćepan Polje, ali i samo mjesto gdje se ulazi u državu Crnu Goru, jako loš. Već dugo vremena se razgovara o razvitku infrastrukture u ovom predjelu, ali se ništa konkretno ne dešava.

Svake ljetne sezone mnogi građani Bosne i Hercegovine prolaze kroz isto iskustvo. Moraju se voziti makadamom nekoliko kilometara, a neposredno prije samog prelaska u Crnu Goru, čeka ih most na rijeci Tari koji, u najmanju ruku, izgleda nesigurno. Kada još uzmemo u obzir da hiljade automobila prelazi ovaj put svake godine, situacija postaje još gora.

Zato su mnogi bili oduševljeni kada je Međunarodni aerodrom Sarajevo najavio uspostavljanje aviolinije Sarajevo-Podgorica, koje je originalno planirano za 19. juni ove godine. Osim Podgorice, let je trebao biti uspostavljen i za Tiranu, glavni grad Albanije koja je sve popularnija među Bosancima i Hercegovcima kao odredište za ljetovanje.

Nažalost, prvi let do glavnog grada susjedne Crne Gore pomjeren je za 31. juli, a ova linija će se imati svoj posljednji let 18. septembra. Istini za volju, ovo je očekivano, imajući u vidu da je Crna Gora među građanima BiH najpopularnija u ovom periodu, ali zanemaruje se jako bitna grupa stanovnika ove zemlje na Jadranu.

Naime, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Crnoj Gori živi više od 53 hiljade ljudi koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci. Mnogi od njih imaju jake veze s Bosnom i Hercegovinom, kroz porodicu i prijatelje, te bi njima sigurno značila direktna linija između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Imajući u vidu ovu činjenicu, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Međunarodni aerodrom Sarajevo, kako bi dobili odgovor na pitanje: Kada možemo očekivati avioliniju Sarajevo-Podgorica, koja će biti aktivna kroz cijelu godinu? 

Ovo nam je rečeno iz MAS-a: “U okviru ljetnog reda letenja aviokompanija Air Montenegro počinje obavljati letove jednom sedmično iz Sarajeva za Podgoricu i to od 31. jula do 18. septembra 2023. godine. Istovremeno bi ova aviokompanija trebala započeti sa obavljanjem charter letova za Tiranu. Povećanje frekvencija navedenih letova će svakako zavisiti od potražnje i odluke aviokompanije.”

Međunarodni aerodrom Sarajevo nakon postpandemijskog perioda, kontinuirano radi na uspostavljanju novih linija, u cilju proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. Ovo nije nimalo lak zadatak, imajući u vidu činjenicu da se avioprijevoznici susreću sa velikim problemom nedostatka osoblja i aviona nakon pandemije. U tu svrhu, razvili smo i uspostavili Program poticaja, koji kroz trenutno ponuđenih devet modela, nudi kompanijama mnogobrojne stimulativne popuste.

Naš cilj je proširiti mrežu letova i uspostaviti veze sa novim destinacijama, kako bi putnicima pružili više mogućnosti za putovanje i promovisali Sarajevo kao atraktivnu turističku destinaciju te time direktno doprinijeli razvoju turizma u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.”

Za kraj treba dodati da Sarajevo ima direktne linije ka 28 gradova u Europi, Africi i Aziji. U region iz glavnog grada Bosne i Hercegovine možemo letjeti u tri grada – Beograd, Zagreb i Split.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79