Kada će BiH, odnosno državnici biti spremni na djelovanje bez visokog predstavnika

U Bosni i Hercegovini, pitanje nadležnosti Ureda visokog predstavnika (OHR) ponovo je postalo centralna tema, sa mnogim političkim akterima izraženim u svojim stavovima i očekivanjima. Predstojeća dvodnevna sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) očekuje se da će biti ključna u razmatranju budućnosti OHR-a u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac smatra da “nema šta da se smanjuje”, ponovivši da je Schmidt legitiman visoki predstavnik u BiH.

“Mislim da treba da ga pošalju kući. On nije legitiman. S druge strane zatvaranje OHR-a da naravno, više puta smo upravo od evropskih zvaničnika čuli da je jedino moguće kretanje Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji u tome da nema stranaca u njenim insittucijama, a šta imamo danas?”, pita se Košarac.

Kritike na račun međunarodne uloge u BiH dolaze i od domaćih lidera. Ministar sigurnosti BiH ističe da BiH treba biti suverena u vođenju svojih unutrašnjih poslova bez međunarodnog tutorstva, dok ministar vanjske trgovine BiH zagovara da se visoki predstavnik Schmidt pošalje “kući”, naglašavajući da je njegova uloga kontroverzna i da nije legitimna.

Međutim, politička analitičarka Tanja Topić za N1 upozorava da su uslovi za zatvaranje OHR-a, kao što su rješavanje pitanja državne imovine, fiskalna održivost i vladavina prava, još uvijek daleko od ispunjenja. Ističe da su prijetnje secesionizmom i dalje prisutne, što dodatno otežava proces smanjenja nadležnosti OHR-a.

Uprkos izazovima, visoki predstavnik Schmid smatra da smanjenje nadležnosti nije realna opcija u ovom trenutku. Ipak, politički akteri u BiH spremaju adekvatne reakcije ukoliko se ideja o smanjenju nadležnosti OHR-a dalje zagovara.

Predstojeća sjednica PIC-a stoga će biti ključna u određivanju daljnjih koraka i budućnosti međunarodne uloge u Bosni i Hercegovini, dok se očekuje da će politički pritisci i međunarodne inicijative imati presudan uticaj na konačne odluke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79