Kada euro postaje zvanična valuta u Hrvatskoj?

Vlada Hrvatske je u sklopu e-Savjetovanja objavila detaljan prijedlog Nacionalnog plana zamjena kune eurom, u kojem su navedeni svi detalji oko konverzije kune u euro.

Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je danas kako je cilj da se sve pripremi za uvođenje eura s 1. januarom 2023. godine, zbog čega će se morati provesti i Nacionalni plan zamjene kune eurom, danas predstavljen na sjednici vijeća.

Podsjetimo, još je ranije objavljeno da će se euro u Hrvatskoj mijenjati po tečaju od 7,5345 kuna.

U dokumentu koji je objavila vlada izdvojene su ključne informacije o uvođenju eura, prenosi Index.hr.

Na dan svoga uvođenja euro će postati zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Hrvatska ekonomija time će ostvariti brojne koristi.

Primjerice, valutni rizik u eurima, kojemu je izložena većina dužnika, potpuno će nestati, međunarodna razmjena s članicama eurozone bit će olakšana jer neće biti potrebe za učestalim zamjenama kuna u eure i obratno, zaduživanje će postati povoljnije, a otpornost ekonomiije na vanjske šokove povećat će se. Sve navedeno pridonijet će poboljšanju poslovne i investicijske klime u Republici Hrvatskoj.

Zamjena hrvatske kune eurom iznimno je složen proces u koji će biti uključen velik broj dionika, a zasnivat će se na načelima učinkovitosti i informiranosti svih sudionika procesa, a posebice građana – stoji u informaciji.

Glavnina zamjene novčanica i kovanica kune u eure provest će se 2 sedmice od uvođenja, a HNB će novčanice mijenjati bez vremenskog ograničenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79